Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Учасники Всеукраїнської наукової конференції, що вже втретє організовує в селі Крути Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя разом з Благодійним фондом «Ніжен», 29 січня  розпочали роботу на станції Крути. Це місце національної пам’яті, як назвав його у вітальному слові ректор Гоголівського вишу, кандидат історичних наук, доцент Олександр Самойленко, стало для них точкою біфуркації в історії, що нагадує нам про можливість іншого вибору. І тому спільну тему наукових досліджень вони визначили так: «Крути: проблеми державотворення від доби Української революції (1917–1921 рр.) до сьогодення».

Актуальними й гострими стали доповіді учасників конференції з Києва, Кам’янець-Подільського, Львова, Бродів, Конотопу, Чернігова, Ніжина про здатність української нації до самоорганізації та самооборони. Розповідаючи мовою документів про стратегію і тактику окупації України російськими більшовиками в другій половині 1919 початку 1920 років, докторка історичних наук, професорка, завідувачка відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Валентина Піскун (модераторка пленарного засідання) накладала кальку на політику сучасної нам української держави. Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу історичних студій Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Андрій Іванець доводив, що українці Криму під час революцій та російсько-українських війн 1917–1920 років були самоорганізованішими, ніж 2014 року.

Сергій Здіорук, провідний науковий співробітник відділу гуманітарної політики Національного Інституту стратегічних досліджень, переконав нас у важливості релігійних чинників у новітньому українському державотворенні.

Цікавими були доповіді науковців-істориків Вадима Стецюка, Віталія Хоменка, Романа Лехнюка, Валентина Кавунника, громадського діяча Ігоря Кавича, музейника архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрія Грухенького, директора Бродівського історико-краєзнавчого музею зі Львівщини Василя Стрільчука про військовий чинник української революції 1917–1921 років, про постаті військових та політичних діячів УНР. Вони часом не знаходили спільної мови і через різні світоглядні позиції, і через людські амбіції. Їхня романтична впертість, відсутність досвіду політичної боротьби призвели до негативних наслідків для українського державотворення.

Голова благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко висловив загальну думку про те, що уроки Крут стануть теоретичним підґрунтям для сучасних політиків. Він презентував уже видані матеріали першої та другої наукових конференцій.

 

НАДІЯ ОНИЩЕНКО, директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою

 

Прочитано 607 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative