Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

1 серпня 2019 року розпочала свою діяльність ІІІ Міжнародна літня школа, учасниками якої є українські та польські студенти. Починаючи з 2017 року, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя за ініціативи викладачів Максима Потапенка та Юлії Кузьменко розпочав співпрацю з Педагогічним університетом імені Комісії Освіти в Кракові. Метою було зближення українського й польського народів через нову генерацію. Згодом, 2018 року, до співпраці приєднався Київський університет імені Бориса Грінченка.

Цьогорічна Міжнародна літня школа проходить під назвою «Виклики для сучасної демократії: український та польський досвід децентралізації очима молоді» і за сприяння Міністерства молоді та спорту України й Посольства Республіки Польща в Києві. Як зазначають самі організатори, завданням школи є поглиблення українськими та польськими студентами знань щодо досвіду адміністративних реформ в Україні та Польщі, а також формування навичок аналізу перспектив та пошуку шляхів розв'язання проблем самоврядування територіальних громад, що виникають у процесі реалізації курсу на децентралізацію влади. Також висловлюються сподівання, що учасники цього заходу стануть основою майбутнього політикуму України та Польщі.

2 серпня у 212 аудиторії старого корпусу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулося відкриття ІІІ Міжнародної літньої школи. Після традиційного виконання гімнів України та Польщі слово виголосив ректор НДУ Олександр Самойленко, який акцентував увагу на тому, що останні події в Раді Європи підтвердили, що поляки – наші друзі, тож потрібно сприяти взаєморозумінню між народами. До цього, на думку Олександра Григоровича, спонукає також і те, що світ стає дедалі тіснішим та відкритішим до двосторонніх контактів.

Цікаві настанови учасникам літньої школи дав також заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Польщі в Україні Міхал Геронь. Він наголосив на важливості процесу децентралізації в державному розвитку, підкреслив необхідність руйнування стереотипів та бар'єрів. Міський голова Ніжина Анатолій Лінник запевнив, що міська рада надає й буде надавати допомогу в проведенні подібних заходів, оскільки для неї це питання є досить актуальним.

За словами викладача Педагогічного університету в Кракові Матеуша Каміонки в Україні було багато революцій,  і всі вони починалися зі студентів, тож виховання молодого покоління в патріотичному дусі має стати пріоритетом.  Віце-президент Польсько-української палати Олег Дубіш зауважив, що історія повторюється і Україні з Польщею необхідно підтримувати союзницькі стосунки. На його думку, західні віяння до України завжди приносила Польща. Наприкінці декан історико-юридичного факультету Володимир Мартиненко побажав усім успіхів та оголосив план роботи.

У роботі літньої школи беруть участь 15 українських студентів з восьми вишів і 15 студентів із трьох закладів вищої освіти в Польщі. Літня школа має насичений графік і  триватиме  по 9 серпня.

 

Ольга МОЦІЯКА

Прочитано 883 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative