Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

До всіх шанувальників нашого Кобзаря, нашого Пророка, нашого Тараса Шевченка

Дорогі українці, співвітчизники, всі, хто небайдужий до свого майбутнього і майбутнього своєї Батьківщини, а, врешті, й долі цілого людства! Запрошуємо Вас з нагоди 204-й річниці від дня народження Тараса Шевченка до участі у флешмобі: «Будуймо модерну Україну за Шевченком!»

Мета заходу - дієво вшанувати пам'ять цієї світового рівня постаті, творчість та особистий приклад якої вже майже два століття є унікальним прикладом не лише відданої жертовної любові до своєї Батьківщини, але й високого загальнолюдського гуманізму та державницького осмислення у своїй творчості як майбутнього України, так і майбутнього інших націй та народів. Літературна спадщина Тараса Шевченка має велику силу передбачень, настанов, орієнтирів для будущини як українського народу, так і для людства в цілому, до прикладу, як-то розуміння самодостатньої рівності людей: «Усі на світі -/І царята, і старчата - /Адамові діти» («Сон»). Ще за життя Поета це дуже слушно зауважив Микола Костомаров: «Він не захоплюється минулим: воно його займає тільки відносно сучасного та прийдешнього...»

І дійсно, в різні часи, за різних історичних періодів, різних соціально-політичних ситуацій український народ звертався за підтримкою та порадою саме до Тараса Шевченка. «Хто хоче бути сильним в Україні без нього - не буде», - це вже слова українського письменника та громадського діяча Юрія Липи. Власне, думку про значення Т. Шевченка для побудови та розвитку нашої держави висловлювали тисячі діячів культури, науки, політики - як вітчизняні, так і зарубіжні. Можна лише додати, що, яких би висот свого розвитку з часом не спроможеться сягнути наша Україна, завжди головним дороговказом для неї полишатиметься Шевченко, його Слово. Адже означені ним категорії рівності, гуманності, індивідуальної та національної свободи, державності відповідають найвищим ідеалам, дорівнюючись хіба Божим Заповітам.

Отже, пропонуємо всім, хто виявить бажання підтримати нашу пропозицію по вшануванню Кобзаря і долучитися до оголошеного флешмобу, згадати, віднайти та надіслати цитату (або цитати) як з доробку Т. Шевченка (включно з епістолярієм), так і цитати з коментарів до Т. Шевченка літературознавців, діячів науки та культури, державних діячів, політиків, які містять у собі актуальні орієнтири щодо сучасного розвитку України.

Давайте нагадаємо самим собі та нашому суспільству, якою Поет уявляв свою Україну в майбутньому, які шляхи до цієї мрії вбачав, замислимося, якою хочемо бачити її й ми, порадьмося з нашим Пророком, що маємо зробити для цього, а в підсумку і для свого власного майбутнього.

Єдина умова до наведених цитат - зазначити автора та джерело, з якого її надано, зазначити власне ім'я та прізвище, місце проживання, вік, рід занять.

Зустрічаймо Шевченківські дні активною громадянською позицією, бо лише так зможемо вийти на широкий світлий шлях у нашім державнім поступі!

Надсилати цитати до 15 березня 2018 р. просимо на e-mail: 

shevchenko_architect_ukraine@ukr.net

Прочитано 896 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative