Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

28 листопада 2017 р. в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України відбулася офіційна презентація Наукового центру дослідження проблематики українського шістдесятництва, а також перша започаткована Центром відкрита дискусія про перспективи подальших студій цього непересічного культурно-мистецького явища. У заході взяли участь як митці-шістдесятники, так і науковці-дослідники шістдесятництва, зокрема: директор Інституту літератури Микола Жулинський, письменник Іван Драч, літературознавці Людмила ТарнашинськаЮрій КовалівАнатолій ТкаченкоГригорій КлочекТетяна МейзерськаМикола СулимаЛукаш Скупейко,Тарас ГолованьСвітлана ЛущійНаталя Єржиківська (Лисенко), гостя з Миколаєва Наталія Дзьомба, мистецтвознавець і художник Василь Перевальський і директор Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Надія Онищенко. Серед присутніх були також сестра відомого композитора Оксана Івасюк, к. філол. н., ст. наук. співроб. науково-дослідної лабораторії грінченкознавства Київського університету ім. Б. Грінченка та к. філол. н., завідувач секретаріату Комітету з питань культури і духовності у Верховній Раді України Наталя Колесніченко-Братунь, д.філол. наук, пров. наук. співр. Інституту Лариса Мороз. Організатором і модератором заходу була керівник Наукового центру дослідження проблематики українського шістдесятництва, д.філол.н., проф. Людмила Тарнашинська.

Розпочав відкриту дискусію директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, акад., д. філол. н., проф. М. Г. Жулинський, який наголосив на актуальності літературно-мистецького діалогу сучасників і митців-шістдесятників в контексті осягнення ідеалів духовної свободи і цінності особистості в умовах «заблокованої культури».

Творчу атмосферу дискусії збагатив виступ директора Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя Н. П. Онищенко, яка згадала колоритні кіносторінки фільму Ігоря Козлика про академіка Дмитра Наливайка, присвячені попередній героїчно-трагічній епосі, і наголосила на необхідності розширення аудиторії й географічного діапазону майбутньої діяльності Наукового центру дослідження проблематики українського шістдесятництва, аби не лише науковці, але й студенти з Києва та інших міст могли почути з перших уст правду про цих світлих лицарів духу.

Такий захід вже відбувся в Гоголівському виші 18 жовтня. Проблематика шістесятництва висвітлювалася під час Других Кошелівецьких читань, приурочених до 110-річчя з дня народження Івана Кошелівця, випускника Ніжинського ІНО, відомого літературознавця в українській діаспорі.

Юлія  Григорчук

На фото: академік Микола Жулинський, професор Людмила Тарнашинська і Герой України, поет Іван Драч.

 

Прочитано 668 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative