Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

З таким заголовком на першій сторінці вийшло число 2 за 2017 рік освітньо-пізнавального часопису про Україну та українців діаспори «Український дім», який видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя.

Писанку як символ Великоднього єднання дбайливо оберігають українці, відірвані від етнічного материка. У школах, музеях і монастирях різних країн вони розвивають це традиційне мистецтво.

Традицією вже стало відзначення роковин від дня народження Кобзаря. В Ніжинському педагогічному ліцеї Чернігівської обласної ради відбувся 12-й регіональний конкурс учнівської творчості. А в Будинку дружби народів м. Нижнєкамськ українське товариство «Вербиченька» організувало 6-е відкрите змагання  на честь Тараса Шевченка і татарського поета-просвітителя Габдулли Тукая.

До 100-річчя української революції Центральний державний архів зарубіжної україніки виставив у Київському  будинку вчителя документи більше ніж із десяти фондів, які розповідають про складні й суперечливі процеси політичного та громадського життя впродовж 1917-1918 років. Студентів і науковців зацікавили ніжинські раритети, які виставили в бібліотеці нашого вишу.

Ми пишаємося нашим випускником: письменником і поетом, белетристом і громадським діячем Євгеном Гребінкою. До 205-річчя з дня його  народження бібліотека і студентський театр «Ганс Кюхельгартен» представили комедію «В чужие сани не садись», написану в Ніжині.

Українськими оберегами в закордонні крім писанки є також українська лялька-мотанка й українська пісня. Це в Естонії. А в Лондоні –  пам’ятник володарю й хрестителю України Св. Володимиру, катедральний собор пресвятої родини української греко-католицької єпархії та Український дім, зведений у центрі міста 70 років тому. Про це пише професор Микола Тимошик.

З архівом газети можна ознайомитися на сайті університету, на сторінці Центру http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu

Прочитано 865 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative