Історико-юридичний факультет

Деканат

Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин

Кафедра історії України

Кафедра політології, права та філософії

Новини факультету

Конференції

Документальні фільм

Матеріально-технічна база

Абітурієнтам

28 вересня 2021

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя

Чернігівська обл., м. Ніжин, вул. Графська, 2

Гоголівський корпус університету, ауд. 212

 

Два року тому Верховна Рада ухвалила документ, що відкрив нову сторінку в історії бездержавних народів Російської Федерації. Постановою №2734-VIII Україна засудила національну політику РФ щодо корінних народів та звернулась до міжнародної спільноти із закликом чинити тиск на Москву. Кремль відреагував на рішення українського парламенту гострою критикою, а народи Російської Федерації почали говорити про Україну як ймовірного союзника та адвоката. 

У Ніжині, чия історія тісно пов’язана із міжнародним фінно-угорським рухом, вперше на національному рівні політики, дипломати і вчені розглянуть проблеми і виклики однієї з найбільших та найдавніших автохтонних спільнот Російської Федерації – фінно-угорських народів. Конференція відбудеться у стінах Ніжинського державного університету. Цей навчальний заклад став almamater для видатних постатей фінно-угорського світу: естонця Йоганнеса Аавіка, який реформував і стандартизував сучасну естонську мову та вченого-мовознавця Анатолія Рябова, чиїм ім’ям названа конференція – представника «Розстріляного відродження» ерзян – півмільйонного фінно-угорського народу, який століттями протистоїть асиміляторській політиці Москви. 

У роботі конференції візьмуть участь народні депутати України, представники Державної служби з етнополітики та свободи совісті, Міністерства закордонних справ України, дипломати європейських держав, мовознавці, історики та політологи. 

На конференцію запрошені: Олена Богдан, Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Віце-голова Керівного комітету Ради Європи з антидискримінації, розмаїття та інклюзії; Каімо Кууск, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки; Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини; Пяйві Мааріт Лайне, Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії; Вальдемарас Сарапінас, Надзвичайний і Повноважний Посол Литви; Юріс Пойканс, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки; Микола Княжицький, народний депутат України, Голова підкомітету з питань культурної політики Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики; Соломія Бобровська, народний депутат України, секретарка Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. 

 

ПРОГРАМА 

11:00-11:30. Реєстрація учасників.

11:30-12:00. Вітальне слово.

12:00-12:45. Ніжинський університет і його випускники фінно-угористи. Модератор – Ростислав Мартинюк. 

  • «Анатолій Рябов, ерзянських філолог та діалектолог фіно-угорських мов». Олександр Самойленко, ректор НДУ, доцент.
  • «Йоганнес Аавік, реформатор сучасної естонської мови». Григорій Самойленко, професор НДУ.
  • "Образ простолюду у літературній творчості Ю.Л. Рунеберґа і Т.Г Шевченка (1830-1860): історичні паралелі", Денис Ковальов, фінознавець, засновник Центру дослідження Фінляндії.

 12:45-13:45. Внесок українців у розвиток фінно-угористики та сучасних літератур народів фіно-угорської мовної групи. Модератор – Павло Подобєд. 

  • «Орест Ткаченко – батько української фінно-угористики». Ростислав Мартинюк, журналіст,  фінно-угорист, лауреат премії «Ерзянин року» – 2007.
  • «Ерзяни України. Від екзотичного захоплення небагатьох до чинника зовнішньої політики». Дмитро Левусь, політолог, представник київської громади ерзян, директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан».
  • «Проблема фінно-угрів у дискурсах офіційних історій давньої Московії та сучасної РФ». Олександр Палій, історик, кандидат політичних наук.

 

13:45-14:30. Фіно-угорські національні рухи: сучасний стан, тенденції та виклики. Модератор – Ростислав Мартинюк. 

  • «Ерзянський національний рух на межі ХХ та ХХІ століть». Сиресь Боляєнь, головний старійшина ерзянського народу (Інязор).
  • «Еволюція міжнародного фінно-угорського руху на прикладі Всесвітніх конгресів фінно-угорських народів». Павло Подобєд, аналітик Центру дослідження безпекового середовища «Прометей».

14:30-15:00. Загальне обговорення. Закриття.

Прочитано 600 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative