Історико-юридичний факультет

Деканат

Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин

Кафедра історії України

Кафедра політології, права та філософії

Новини факультету

Конференції

Документальні фільм

Матеріально-технічна база

Абітурієнтам

2017 рік є унікальним в житті Ніжина та­­­ грецької спільноти міста. Волею долі на перехрестях історії перетнулися три визначних ювілеї: 360 років тому (2 травня 1657 р.) видано перший універсал гетьмана Б.Хмельницького, яким задекларовано привілеї греків-купців на теренах Гетьманщини, 330 років минає від часу затвердження гетьманом І.Мазепою (11 вересня 1687 р.) новоствореної духовно-просвітницької, а згодом комерційної спільноти – «Ніжинського грецького православного братства», та 200-літній ювілей відзначає Ніжинське грецьке Олександрівське училище – навчальний заклад, який відіграв важливу роль в духовно-просвітницькому житті Лівобережної України ХІХ ст.

Економічні та культурні зв’язки греків Ніжина швидко перетворили місто у впливовий центр міжнародної торгівлі Східної Європи. Тричі на рік тут відбувалися великі ярмарки, на які приїжджали купці не тільки з Гетьманщини та Московщини. Проторовані ніжинськими греками-комерсантами шляхи вели до осередків торгівлі на теренах сучасних Польщі, Австрії, Німеччини, Угорщини, Болгарії, Італії, Туреччини, Румунії, Греції та країн Близького Сходу. У Ніжині торгували східними коштовностями та шовком, бухарськими овчинами та бавовною, соболями та сибірською білкою, астраханською солоною рибою та ікрою, німецьким сукном та шерстю, австрійськими косами та шкіряними виробами, італійськими винами та сушеними фруктами, грецькими прянощами та ладаном.

Прославилися ніжинські греки своєю благодійністю, яка поширювалася не тільки на співвітчизників, але й на країну, що стала для них другою батьківщиною. Відомі грецькі меценати Зой Каплані, Стефан Бубас, брати Зосими, брати Ризарі, родини Доболь та Тернавіотів за власні кошти будували церкви, школи, богадільні, вели видавничу та просвітницьку діяльність. У книгозбірнях грецьких церков та училища накопичуються унікальні духовні скарби – стародавні грецькі манускрипти та середньовічні видання античних письменників, філософів, істориків та географів.

Важко уявити, чим би був сучасний Ніжин без греків, без унікальних пам’яток архітектури, які залишилися у спадок від грецької громади. Справжніми окрасами стародавнього міста є перлини минулого: грецькі храми, будівлі кав’ярні, грецького училища, численні купецькі будинки, які утворюють унікальний історико-архітектурний комплекс. Драматичною та насиченою була історія цих пам’яток минувщини. Нероздільно пов’язана вона з діяльністю ніжинської грецької громади XVII-XIX ст., яка була, за висловом академіка ВУАН К.В.Харламповича,  унікальним явищем в історії України.

Усі ці надзвичайно цікаві проблеми історії Ніжинської грецької спільноти та греків на теренах України взагалі стали предметом обговорення учасників Міжнародної наукової конференції «Грецька громада Ніжина: історія та сучасність», яка відбулася  27-28 квітня 2017 року в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя.

Ідейним натхненником та ініціатором конференції виступила Голова Ніжинського міського товариства греків імені братів Зосимів Лариса Зайко. Завдяки організаційній підтримці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського ця ініціатива була реалізована у стінах Гоголівського вишу.

Під час урочистого відкриття конференції її учасників привітав славнозвісний молодіжний хор «Світич», якому майстерно вдалося створити атмосферу урочистості та святковості. З вітальними словами до широкої аудиторії учасників та слухачів конференції звернулися ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, к.і.н., доцент Олександр Самойленко; Голова Ніжинського міського товариства греків імені братів Зосимів Лариса Зайко; президент Товариства грецько-сербсько-української дружби та співпраці протоієрей Сотирис Коскоріс; перший проректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, д.політ.н., професор кафедри історії України         Олександр Бойко.

Учасниками міжнародної наукової конференції стали понад шість десятків науковців Ніжина, Києва, Одеси, Дніпра, Чернігова, Херсона, Житомира, Сімферополя. На пленарному засіданні міжнародної наукової конференції зі змістовними та цікавими доповідями виступили гості конференції (зокрема, Микола Корецький – проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського (м. Київ), д.н. з держ. управління, професор, заслужений діяч науки і техніки України, Голова ГС «Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті»; Сергій Березін – головний науковий співробітник Державного архіву Одеської області) та ніжинські науковці (Григорій Самійленко – завідувач кафедри світової літератури та історії культури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, д.філ.н., проф., заслужений діяч науки і техніки України; Олександр Морозов – директор Бібліотеки імені академіка М.О.Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя; Геннадій Дудченко – директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського).

Слухачами конференції стала делегація членів ГС «Київське міське товариство греків імені Костянтина Іпсіланті», члени Ніжинського міського товариства греків імені братів Зосимів, викладачі та студенти НДУ імені Миколи Гоголя, співробітники Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Спаського, а також усі, кому небайдужою є тема минулого та сучасності ніжинських греків.

Варто відмітити також внесок в організацію конференції працівників Бібліотеки імені академіка М.О.Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, які підготували книжкову експозицію праць, присвячених грецькій проблематиці. Директор Бібліотеки Олександр Морозов провів для гостей змістовну екскурсію історичними місцями Ніжина, які пов’язані з життям та діяльністю грецької общини. Під час екскурсії гості відвідали кладовище та вшанували пам’ять видатних ніжинських греків – братів Зосимів покладанням квітів.

Висловлюємо слова вдячності провідному фахівцю соціально-гуманітарного відділу Анні Парубець за цікаві екскурсії музеями Ніжинської вищої школи, а також Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя в особі Надії Онищенко та Олени Іваницької.

 Окремі слова вдячності за надання консультативної допомоги оргкомітет конференції адресує професорам Київського національного університету імені Тараса Шевченка В.В. Ставнюку та В.І. Яровому.

Організатори та учасники конференції сподіваються, що вона стане традиційною, адже історія грецької громади Ніжина – унікальна, багата, неповторна, яку слід всебічно вивчати й досліджувати.

 

 

Олександр Морозов,

Володимир Мартиненко,

Юлія Кузьменко. 

У статті використані фото зроблені Оленою Іваницькою та членами Київського міського товариства греків ім. Костянтина Іпсіланті

Прочитано 1575 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative