ННІ мистецтв імені Олександра Ростовського (архів)

Дирекція

Документи

Абітурієнтам

Освітня діяльність

Кафедра музичної педагогіки та хореографії

Кафедра вокально-хорової майстерності

Кафедра інструментально-виконавської підготовки

Лабораторії

Наукова школа

Молодіжний хор «Світич»

Оркестр народних інструментів

Ансамбль народного танцю «Забава»

Ансамбль сучасного танцю «Дивертисмент»

Досягнення

Спіліоті Олена Володимирівна – сучасний український композитор

Всеукраїнський юніорський конкурс музично-виконавської майстерності імені академіка О. С. Тимошенка

Міжнародний дитячий та молодіжний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

Студентська рада

Новини інституту

Контакти

За сприяння Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», Ніжинської міської ради та виконкому і Посольства Республіки Польща в Україні та під патронатом ректора НДУ ім. М. Гоголя Олександра Самойленка  успішно пройшла визначна культурно-дипломатична акція – європейське  турне Молодіжного хору «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, приурочене до 25-ї річниці з часу створення колективу.

У творчій біографії хору «Світич», який чверть століття є незмінним флагманом молодіжного хорового руху Чернігівщини та одним з найкращих університетських хорів України, втілення понад 40 проектів участі у Міжнародних та Всеукраїнських хорових конкурсах і фестивалях, серед яких виступи в Ніжині, Дрогобичі, Києві, Львові, Чернівцях, Чернігові, а також у країнах Європи – Австрії, Греції, Італії, Німеччині, Польщі, Франції, Угорщині тощо. 

Цього року на запрошення оргкомітетів та художніх рад, «Світич» мав честь представити українську музичну культуру на двох фестивалях: 5-му Міжнародному хоровому фестивалі у місті Каліш (Польща) та на 19-му Міжнародному фестивалі хорового співу "NANCY VOIX DU MONDE" (місто Нансі, Франція).

Хоровий фест у місті Каліш, що у Великопольському воєводстві, досить молодий. П'ятий рік поспіль на базі педагогічно-мистецького факультету Познанського державного університету імені Адама Міцкевича проводиться різножанровий за форматом фестиваль: на протязі трьох весняних місяців відбуваються концерти запрошених виконавців. Цього року до числа учасників був включений Молодіжний хор «Світич». Щедра гостинність, доброзичливість та повага до нашого колективу з боку організаторів та містян Каліша справили неймовірне враження на учасників «Світича». Саме у таких психологічно сприятливих умовах пройшов натхненний виступ хору у приміщенні Кафедрального Собору Святого Миколая. З подивом та захватом сприймала слухацька аудиторія традиційні та народні польські піснеспіви, що виконувались мовою оригіналу, оваціями та вигуками «браво» супроводжувалось виконання українських музичних творів. Важко переоцінити захід, який  став символом єднання українців та поляків, довів існування дружби і взаємоповаги наших народів у площині культурно-мистецької співпраці.

Фестиваль у Франції заслуговує особливої уваги, оскільки проводиться з 1979 року під егідою ЮНЕСКО та за сприяння регіональних владних представництв Лотарингії. Кращі хори з усіх континентів були учасниками фестивалю у різні роки, а в цьогорічному форумі взяли участь колективи з Аргентини, Болгарії, Еквадору, Німеччини, Філіппін, Франції, Чехії, Швейцарії. У цьому вагомому міжнаціональному хоровому середовищі культурним емісаром хорового мистецтва України виступив колектив Молодіжного хору «Світич»,

Тисячі європейських слухачів та гостей з різних країн, завдяки трансляції французького телебачення, мали можливість познайомитися з кращими зразками української хорової музики у виконанні хору «Світич» у залі театру «Sale Poirel», у міжнародному «Конгрес-центрі», у культурному центрі Луазі, на відкритій сцені центральної площі Нансі – Place Stanislas.

У п’яти великих півторагодинних сольних концертах, які провів колектив, репрезентовано різноманітний репертуар «Світича», що включав також твори світової церковної, класичної музики, народнопісенного мистецтва, популярні п’єси. Високий емоційний відгук викликав кожен номер концертної програми, яку підготували художні керівники та диригенти хору – заслужені діячі мистецтв України, професори Людмила Шумська і Людмила Костенко та провідний концертмейстер Галина Брюзгіна. Достойний рівень вокального виконавства продемонстрували солісти хору – Лілія Мироненко, Ярослав Йотка, Сергій Охонько, Світлана  Подкользіна.

Два Почесні дипломи фестивалів з Франції та Польщі привіз до рідного Ніжина Молодіжний хор «Світич» і головне, наш студентський колектив блискуче виконав надважливу культурно-дипломатичну місію –  став носієм української національної ідеї та репрезентантом музично-виконавських традицій нашої країни у міжнародному співтоваристві творців та поціновувачів світового музичного мистецтва.

Тетяна Раструба,

викладач кафедри вокально-хорової майстерності НДУ ім. М. Гоголя

Прочитано 1063 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative