Напередодні Великодня у світ вийшов 106-й випуск часопису «Український дім», видання Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою. Першу шпальту оздоблює робота родини Дем’янчуків «Ісус Христос-Відкупитель» (різьблення, іконопис). Віра у Воскресіння Христа наснажує пасіонаріїв на боротьбу за українську правду.

 

Активною громадською діячкою є кандидатка педагогічних наук, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» І. Ключковська. У статті «Українці Росії: пам’ятати vs забути» вона озвучує катастрофічні проблеми, з якими стикаються українські активісти, що з тих чи інших причин живуть на території нашого східного сусіда.

З нагоди відзначення ювілею Лесі Українки Центральний державний архів зарубіжної україніки презентував документальну онлайн-виставку «Незламна духом». Перший її розділ ілюструє віхи життя і творчість поетки, до яких зверталися представники діаспори. Другий розділ присвячений відзначенню українцями за межами своєї Батьківщини пам’ятних дат, пов’язаних із життям та творчістю геніальної дочки України в різних куточках світу, зокрема в США, Канаді, Бразилії, Польщі…

На жаль, сьогодні в Україні немає програми для повернення на Батьківщину репатріантів. Як подібне питання розв’язали в Польщі?! Про це та інше матеріал «Дві операції: “Вісла” і “Захід”».

У публікації «(Не) жіноча справа» Д. Бобрик актуалізує проблемні питання, порушені під час Всеукраїнської наукової відеоконференції «Жінка в боротьбі за Україну», що була приурочена до 100-річчя від дня народження активної учасниці дисидентського руху, викладачки Гоголівського вишу Лесі Коцюби.

Про дипломатичну місію Тараса Шевченка в Казахстані та цьогорічне вшанування його пам’яті читайте текст прес-секретарки Посольства України в Республіці Казахстан В. Самойлової.

З книжковими новинками в царині гуманітаристики ознайомлюють рецензії: «Аґнєшка Матусяк не промовчала…» K. Letajew; «Чи любите ви Гоголя?» Н. Онищенко; «Книга про поетку» В. Коник, «Літературний флорілеґіум від Ігоря Качуровського до Ольги Смольницької» Н. Онищенко.

Поки українці на материку та в діаспорі працюють на благо незалежної України, ми можемо вірити в те, що слова воїнів УПА «Христос Воскрес!» − «Воскресне Україна!», дійсно справджуються.

Свіжий випуск нашого часопису можна знайти за покликанням: http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

 

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Прочитано 376 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative