У читальній залі Центрального державного архіву зарубіжної україніки в рамках Дня відкритих дверей відбулася зустріч-дискусія з посланцем найбільшої української діаспори у світі «Українці Росії» Валентином Пилипчуком, представником правління Загальноросійської громадської національно-культурної організації (ЗГНКО) «Український конгрес Росії» (м. Петропавловськ-Камчатський, РФ), членом Президії Української всесвітньої координаційної ради (УВКР).

Валентин Пилипчук стояв біля витоків одного з найпотужніших громадських об’єднань на Далекому Сході – Національно-культурної автономії українців Камчатки (НКАУ Камчатки), куди прибув у радянські часи авіатором. Був організатором і меценатом українського недільного класу в Петропавловську-Камчатському, ідейним натхненником тематичних вечорів у Клубі української культури імені Івана Франка, автором численних цікавих статей в часописі «Батьківщина» (друкованому органі НКАУК).

Наш співвітчизник після повернення на Батьківщину розповів про сучасне життя українців на Далекому Сході. Про посилення (особливо в останні роки) асиміляційних процесів, повальне обмеження прав національних меншин, закриття діяльності українських громадських організацій, а також тотальний контроль за всім цим російських владних силових структур.

Наразі Валентин Макарович, попри поширення українофобства, не полишає надії на відновлення українського cерця Далекого Сходу. Він вбачає свою головну місію в збереженні та поверненні історико-культурної спадщини зарубіжних українців на історичну Батьківщину, у тісній співпраці з представниками українських громадських організацій РФ, зокрема Казані, Новосибірську, а також Казахстану, Румунії та ін.

До відкритої зустрічі-дискусії щодо долі зарубіжних українців на чужині долучилися доцентка кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ імені Тараса Шевченка, керівниця освітнього проєкту Diaspora.ua Ольга Сухобокова, директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університеу імені Миколи Гоголя Надія Онищенко, доцент кафедри історії України цього ж вишу Олександр Кривобок зі студентами-істориками. Лейтмотивом виступів диспутантів стала підтримка твердження Валентина Пилипчука, що любов до Батьківщини не буває абстрактною, а перевіряється конкретними справами.

Модераторка заходу, директорка ЦДАЗУ Ірина Мага подякувала присутнім за конструктивне спілкування з представником східного крила української діаспори, щире вболівання за долю всіх зарубіжних українців.

Гості ознайомилися з багатогранною роботою архіву, експозицією виставки «Де сила, там воля витає» (до 125-річчя українського сокільства) та отримали цінні подарунки у вигляді копій документів із фондів ЦДАЗУ.

Віра Фазлєєва

Прочитано 632 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative