Історія знає багато непересічних, але несправедливо забутих особистостей, котрі свого часу мали чималий вплив на сучасників. Одним із них є Нестор Кукольник (1809-1868) – випускник ніжинської Гімназії вищих наук князя Безбородька. Cин директора гімназії Василя Кукольника, Нестор навчався разом з такими в майбутньому знаменитими людьми, як Микола Гоголь, Петро Редькін, Євген Гребінка, Аполлон Мокрицький та ін. Нестор Кукольник був багатогранною особистістю – драматургом, прозаїком, поетом,  літературним критиком, композитором, видавцем, громадським діячем. Швидко набуту за життя популярність (яка навіть не поступалась славі О. Пушкіна) Нестор згодом втратив і нині про нього знають хіба що деякі науковці. Тож ініціатива працівників бібліотеки імені Миколи Лавровського НДУ і насамперед завідувачки відділу обслуговування Галини Сергіївни Осіпової відзначити 210-річчя від дня народження Нестора Васильовича Кукольника є дуже важливою для відродження пам’яті про видатного ніжинського гімназиста.  

Вечір-портрет «Он был частицей прославленного века» пройшов 22 травня в камерній та приємній атмосфері. Ведучими були студенти 3-го курсу філологічного факультету Олександр Яришев та Єлизавета Проненко, котрі розповіли про основні віхи біографії Нестора Кукольника з її злетами та падіннями. Особлива увага приділялася творчій діяльності письменника, його життю в Петербурзі та спілкуванню з видатними постатями того часу в Російській імперії. Цікаві факти, що стосувалися особистого життя Кукольника, навела сама оранізаторка заходу.

Пізнавальний та емоційний контекст створювали і цікава мультимедійна презентація, і костюмовані виступи студентів-філологів з проникливими декламаціями художніх творів. А студент 1-го курсу факультету культури й мистецтв Дмитро Бутрей не лише прочитав напам’ять вірші Н. Кукольника, а й блискуче виконав романс Михайла Глінки, написаний на вірш поета «Сомнение».

Провідний фахівець музейного комплексу Анна  Парубець розповіла про портрет Нестора Кукольника  пензля Карла Брюллова. Авторизована копія картини є в картинній галереї Ніжинського університету.

Доцент Валентина Сидоренко поділилась із присутніми цікавими спогадами про свій шлях наукового пізнання творчості Н. Кукольника.

Учений-філолог, журналіст, поет, прозаїк, драматург Олександр Забарний звернув увагу присутніх на те, що саме Нестор Кукольник допоміг Тарасові Шевченку видати «Кобзар» та загалом був одним із найвидатніших постатей Російської імперії ХІХ ст. З метою увіковічення пам’яті про Н. Кукольника є потреба встановити на фасаді старого корпусу меморіальну дошку. «Настав час повертати історичну справедливість», - наголосив Олександр Вадимович.

Родзинкою вечора-портрета стала книжкова виставка, на якій були представлені прижиттєві видання Нестора Кукольника. Сама особистість і творчість Нестора Кукольника свого часу надихали таких поетів, як Андрій Бєлий та Анна Ахматова. Можливо, лірика випускника ніжинської Гімназії вищих наук вплине і на сучасних студентів, які випробовують себе на літературній ниві?

Ольга Моціяка

Прочитано 629 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative