7 листопада 2018 року відбулося засідання круглого столу «Педагогічна спадщина В.О. Сухомлинського: реалії початкової освіти», присвячене 100-річчю з дня народження В.О. Сухомлинського.

У засіданні круглого столу взяли участь викладачі кафедри педагогіки, початкової освіти та освітнього менеджменту проф. Є.І. Коваленко, доц. Л.О. Дубровська, доц. О.С. Філоненко, доц. Н.В. Білоусова, доц. Т.В. Гордієнко, ст. викл. В.Л. Дубровський та студенти І, ІІ, ІІІ, ІV курсів, студенти-магістранти факультету психології та соціальної роботи спеціальності «початкова освіта» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

  Засідання круглого столу відкрила вступним словом кандидат педагогічних наук, доцент О.С. Філоненко, наголосивши, що творчий доробок Василя Олександровича завжди був і залишається об’єктом численних досліджень вітчизняних і зарубіжних учених. Його багаторічна праця та книги пов’язані зі збагаченням і піднесенням педагогічної науки в Україні. Все найцінніше, створене ним, назавжди увійшло до скарбниці вітчизняної педагогіки та національної духовної культури. Творча  спадщина  Василя  Олександровича  Сухомлинського сьогодні не просто сторінка в історії нашої педагогіки, не архів, а арсенал, який вкрай необхідний педагогам для творення справжньої Людини.

До студентів звернулася професор Є.І. Коваленко підкресливши, що науково-педагогічна спадщина великого педагога не тільки не втрачає своєї актуальності, а й набуває нового прочитання і усвідомлення, це «настільна книга» кожного вчителя початкової школи. Євгенія Іванівна розповіла майбутнім учителям початкових класів про перші кроки Василя Олександровича на посаді директора школи, про створену ним школу-лабораторію світового рівня, про важливість педагогічних ідей у вирішенні завдань реформування змісту освіти, у спрямуванні школи на застосування особистісно орієнтованих педагогічних технологій, в основі яких лежить глибоке і всебічне вивчення особистості дитини.

Доцент Л.О. Дубровська наголосила, що педагогічні ідеї В.О.Сухомлинського мають усвідомлюватися майбутніми вчителями не як абстрактні поняття, а як важливі орієнтири на шляху професійного розвитку. Практика виховної роботи в початковій школі переконують нас у тому, що кожна дитина неповторна. Завдання вчителя - розкрити цю неповторність, знайти доріжку кожній дитині, на якій з найбільшою яскравістю може розвиватися сила її розуму, і умінь, майстерність і творчість.

Програму заходу продовжили студенти ІІ курсу Бутенко Світлана та Примаченко Катерина, які представили присутнім сторінки біографії великого педагога.

Студентами ІІІ курсу до уваги учасників круглого столу було запропоновано розгляд актуальних питань:

  • «В.О. Сухомлинський про моральне виховання дітей» -   Артюх Надія;
  • «Виховний потенціал авторських казок В.О. Сухомлинського» - Насилівська Ірина;
  • «В.О. Сухомлинський про виховання успіхом у навчанні» - Ярешко Вероніка;
  • «Фізичне виховання дітей в спадщині В.О. Сухомлинського» - Сущенко Вікторія;
  • «В.О Сухомлинський про розвиток мислення молодшого школяра» - Самко Аліна.

Студенти-магістранти ІІ року навчання Бондар Ірина та Мешкова Анна провели виховну годину «Природа наш дім» та розглянули питання «Впровадження гуманістичних ідей В.О. Сухомлинського в освітній простір Нової української школи».

Засідання круглого столу відзначалось плідною співпрацею викладачів та студентів університету. Варто вказати на важливість і актуальність проведення таких заходів, які сприяють підвищенню фахового рівня та педагогічної майстерності, формують професійну компетентність майбутніх учителів початкової школи в умовах впровадження нового змісту освіти у відповідності до Концепції «Нова українська школа».

Прочитано 838 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative