23 березня 2023 року у межах здійснення системи заходів щодо ознайомлення здобувачів освіти спеціальності 012 Дошкільна освіта з правилами академічної доброчесності відповідальною за наукову студентську роботу по кафедрі дошкільної освіти доц. С.І. Матвієнко було проведено чергову зустріч зі студентами.

Головним доповідачем на цій зустрічі виступив Голова комісії з питань академічної доброчесності та етики в Ніжинському державному університеті  імені Миколи Гоголя доц. Олексій Анатолійович Тимошенко. Вважаючи на актуальність такої зустрічі у межах виконання здобувачами освіти кваліфікаційних робіт, до учасників-магістрів доєдналися також здобувачі освіти першого (бакалаврського) рівня, які виконують кваліфікаційні дипломні роботи.

Дотримання норм доброчесності – хвилююча для студентів проблема. Спільно з науковими керівниками вони ретельно підходять до дотримання усіх норм, які стосуються роботи з науковими джерелами, правильності цитування, поточної перевірки робіт на національних програмах антиплагіату. Проте, ряд питань ще залишилася такими, що потребують кваліфікованого уточнення.

У ґрунтовній доповіді О.А. Тимошенка, що супроводжувалася мультимедійною презентацією, було акцентовано на тому, які заходи державної наукової та освітньої політики здійснено щодо виключення з наукового обігу джерел цитування наукових праць, здійснених у країні-агресорці та країнах, що підтримують агресивну політику проти України.

О.А. Тимошенко нагадав студентам про Положення про академічну доброчесність та процедуру впровадження антиплагіатної системи, які діють у системі забезпечення якості освітньої діяльності та вищої освіти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Відеозустріч з Головою комісії з питань академічної доброчесності та етики мала яскраве консультативне спрямування, що визначилося у відповідях доповідача на питання студентів, зокрема: стосовно можливості користування базами бібліотек зарубіжних наукових установ та університетів, які надані НДУ, проте потребують присутності студента в університеті (магістр Личак К.М.); щодо можливості платної перевірки виконаної кваліфікаційної роботи до її передзахисту (магістр Полікарпова М.Н.); стосовно правильності оформлення посилань на джерела при доборі матеріалів експериментальної системи роботи (магістр Мартинова І.Е.).

О.А. Тимошенко надав відповідь на ці питання й ще ряд рекомендацій, які стосуються різних аспектів виконання наукового дослідження.

Учасники відеоконсультації «Дотримання норм академічної доброчесності при виконанні наукової роботи» подякували її організаторам і висловили побажання зустрітися із представниками інформаційної служби Бібліотеки ім. М.О.Лавровського НДУ ім. Миколи Гоголя з питань роботи з зарубіжними науковими базами.

 

Допис підготувала

відповідальна за наукову роботу студентів

 по кафедрі дошкільної освіти доц. Матвієнко С.І.

Прочитано 297 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative