Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя в 111-му числі газети «Український дім» нагадав українцям у нашій державі та діаспорі про вічні духовні цінності.

Читачі першої сторінки помоляться за мир, як це зробили в Аргентині. Вони погодяться з предстоятелем Православної церкви України, митрополитом Київським і всієї України Єпіфанієм у тому, що ідеологія кривавого «руского міра» не є християнською. Адже станом на 4 квітня 2022 року більше 425 дітей постраждали в Україні від збройної агресії російської федерації. 161 дитина загинула та 264 поранених. Своє обурення виразили українські канадці під посольством рф акцією порожніх візочків.

До духовних вершин Івана Огієнка через 140 років від дня народження і 50 років після смерті нас наближує доктор філологічних наук, професор Микола Тимошик, розповідаючи про біографічні епізоди цієї видатної особистості.

Прикладом справжнього українського патріотизму для нас і сьогодні є звитяга юних крутянців у січні 1918 року. Про Крути пам’ятають не тільки учасники ІV Всеукраїнської конференції, що відбулася в Ніжині. У вітальному слові ректор нашого вишу, кандидат історичних наук Олександр Самойленко зауважив, що, на жаль, агресивні плани рф щодо України не змінилися, тому нам потрібно робити відповідні висновки. Якими пророчими виявилися його слова…

Актуальним виявився ще один науковий захід, що відбувся напередодні війни. Другий рік поспіль кафедра літератури, методики її навчання, історії культури та журналістики організовує Всеукраїнську наукову конференцію «Літературна творчість представників Ніжинської вищої школи: гуманітарний дискурс». Ілюстрацією до статті про цей захід зробили обкладинку книги Ольги Мак «З часів єжовщини». Уже працюємо над проєктом «Літературний текст як історичний документ», що передбачає перевидання цього твору з науковим коментарем. 22 лютого лист-підтримку надіслала землякам донька письменниці Мирослава Гец, котра народилася в Ніжині 25 січня 1937 року і тепер мешкає в Канаді.

«Ми вирішили, що кожен з нас буде солдатом на мовному фронті…», – заявили наші колеги зі Львова. Читайте і долучайтеся до організованого ними розмовного клубу для переселенців «Говорімо українською!»

Свіжий випуск нашого часопису можна знайти за покликанням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

 

 

Надія Онищенко

Прочитано 503 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative