23 вересня студенти спеціальності 061 Журналістика. Видавнича справа та редагування відвідали Музей книги і друкарства України в м. Київ.

Експозиції музею розповідають про поширення писемності у східних слов’ян, збережені рукописи XI–XVIст., розповсюдження друкарства в Україні та Європі, унікальні пам’ятки друкарства різних часів. Студенти мали можливість побачити інтер’єри стародавньої друкарні та друкарське обладнання, насолодитися зразками паперу з різноманітними філігранями, колекцією мініатюрних книг.

Особливо вразила експозиція виставки «За суверенну соборну українську державу. Героїка УПА і підпілля ОУН», у якій показано тяглість боротьби за незалежність України у XX ст. та актуальність її оборони у XXI-му. Тут представлені листівки, плакати, збірники пісень, бофони. Виставка доводить тезу Василя Шкляра: «Якщо ти здатний гідно відповісти найжорстокішим викликам долі, то вийдеш переможцем навіть із пекла».

Своїми враженнями від екскурсії поділилися студенти.
Ксенія Синяк (студентка групи Жур-31): «Найбільше вразили мене палітурки древніх книг. Здивувало, як люди раніше ставилися до книги, що прикрашали її золотом і коштовним камінням. І одразу ж виникає питання – як люди це робили вручну? Скільки терпіння було і таланту!».
Воронуха Олександр (студент групи Жур-41): «Різноманітність стародруків у музеї дійсно вражає. Хоч переважна більшість книжок є факсимільними виданнями, проте від цього вони не втрачають свою історичну цінність. Ідучи коридорами музею, ми мали можливість прослідкувати у хронологічному порядку розвиток книгодрукарства на українських землях. Загалом, рекомендую при нагоді відвідати музей. Там буде цікаво не тільки поціновувачам тематики історії книги».

Надія Подоляка,

доцент кафедри української літератури,
методики її навчання та журналістики

Прочитано 439 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative