Публікацією під такою назвою провідної архівістки Центрального держархіву зарубіжної україніки Віри Фазлєєвої відкривається число 3  (107) газети «Український дім», що її видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою нашого вишу. 92-річна донька репресованого українського письменника Сергія Пилипенка, опинившись за межами України, зуміла реалізувати свої мистецькі й літературні таланти. І хоча вона набувала знання в Бостоні й Парижі, її завжди наснажувала рідна земля, для котрої вона й творила. «Україна, як і все людство, сьогодні переходить на новий рівень глобальної свідомости та усвідомлення вартости та значення людського життя, а з ним і Свободи, з великої літери, в усіх поняттях цього слова, – стверджує скульпторка й поетка. – І якщо мої твори стануть краплиною в тій творчій зливі духовного відродження та відбудови української культури, які тепер починаються, то моя мета буде досягнута і всі зусилля будуть виправдані…Нехай усі жертви і згублені життя мільйонів не будуть марними, і тепер уже від нас, від нашого покоління залежить, чи ці ідеали будуть здійснені».

Такими ідеалами живляться й інші герої та автори наших публікацій. Неосяжними назвала масштаби життя нещодавно померлого Михайла Слабошпицького поетка й перекладачка Олена О’Лір. А наш земляк і випускник, заслужений учитель України Михайло Савченко відгукнувся на публікацію про Лесю Коцюбу, чиє 100-річчя від дня народження ми відзначили в попередньому числі часопису.

Боронить правду наша читачка Христина Цурковська, чия громадська діяльність як голови комітету українок Канади, Родинної освітньої фундації є прикладом українського патріотизму.

Освітянські проблеми активно порушує і розв’язує наш партнер – Міжнародний інститут освіти, культури і зв’язків з діаспорою. Цей заклад назвав учительським цвітом нації учасників Всеканадської конференції «Українська освіта в Канаді: нові реалії», що зібрала в онлайн-форматі вчителів з 25 країн світу.

Серед творчих колективів, які взяли участь у IV Міжнародному онлайн-фестивалі української пісні імені Тараса Шевченка, організованому українцями Північно-Казахстанської області, були й представники ніжинських мистецьких навчальних закладів. Про цей захід надіслала мистецькознавчий огляд викладачка Північно-Казахстанського університету ім. М. Козибаєва Олена Киреєва.

Архів часопису «Український дім» можна знайти за покликанням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Надія Онищенко, директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Прочитано 340 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative