16 березня 2021 р. доцентом кафедри педагогіки, початкової освіти та освітнього менеджменту Киричок І.І. було проведене лабораторне заняття з курсу «Методика навчання мовно-літературної освітньої галузі в початковій школі: Дитяча література з методикою» з теми «Використання техніки сторітеллінгу,  коміксів та прийомів технології розвитку критичного мислення під час роботи над художнім твором». Метою заняття було поглибити уявлення студентів про основні етапи роботи над художнім твором; визначити ефективність використання техніки сторітеллінгу, прийомів розвитку критичного мислення, коміксів на уроках читання  в процесі роботи над художнім твором; сформувати в майбутніх учителів уміння моделювати сучасний урок читання, використовуючи нові технології навчання; оптимально використовувати можливості читання для досягнення  освітніх, виховних і розвиваючих цілей; аналізувати твори дитячої літератури різних видів та жанрів, визначати їх зміст, освітньо-виховний та естетичний вплив на дітей.

 Заняття було проведене з елементами тренінгу, дало змогу  не лише закріпити теоретичні знання, а й глибоко вивчити механізм застосування цих знань, оволодіти важливим для фахівця умінням інтелектуального проникнення у ті освітні процеси, які досліджувалися, зокрема  вирішення  проблеми вимог до добору видів  робіт на уроках читання під час аналізу художнього твору.  Студенти отримали можливість розкрити і виявити свої здібності, свій особистісний потенціал.

Під час заняття відбувалося стимулювання активності студентів перспективами їхньої  майбутньої професійної діяльності, проблемними запитаннями, оригінальними завданнями. Майбутні учителі не лише ознайомилися зі сторітеллінгом, як  ефективним методом передачі  інформації для учнів, його видами, а й на власному досвіді навчилися створювати цікаві історії, переконалися у їх доцільності на уроках читання, зробили висновки щодо використання історій на різних етапах аналізу художнього твору. Студенти у групах, застосовуючи карти Ю.Проппа, створили фанфікшин казки «Курочка Ряба» та «Троє поросят».   

Великий інтерес у майбутніх учителів викликало завдання на створення коміксів до репрезентованих фанфіків. Окрім того студенти вчилися працювати з LEGO як важливим засобом розвитку творчого потенціалу дитини. Зокрема майбутнім учителям потрібно було, працюючи з цеглинками, встановити порушену послідовність у подіях української народної казки «Золотий черевичок». Наступним важливим етапом після виконання завдання була рефлексія, під час якої студенти визначали доцільність такої роботи на уроках читання під час аналізу художнього твору.    

Майбутні учителі мали змогу на власному досвіді переконатися в ефективності прийому «кубування» під час аналізу казки «Золотий черевичок», адже самі кидали кубик та відповідали на 6 запитань різних типів, що стосувалися теми твору.

Найбільшу кількість позитивних емоцій у студентів викликало виконання завдання, пов’язане з прийомом технології критичного мислення «Шість капелюшків». Майбутні учителі не лише слухали історію про мудрого капелюшника, а й приміряли на себе різнокольорові головні убори героїв різних літературних  творів: лікаря Айболитя, Незнайка, Червоної Шапочки, Буратіно та ін.  

Оптимально дібрані викладачем вправи, ділові ігри, завдання творчого характеру, інтерактивні методи навчання, які взаємозв’язані з практикою професійної діяльності студента, профілем його спеціальності «Початкова освіта», допомогли відчути кожному учаснику освітнього  процесу позитивні емоції від переживання власного успіху, бути насиченими напруженою творчою роботою, пошуком  правильних і точних рішень. 

 

Прочитано 517 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative