20 липня 2020 року святкує Ювілейний День Народження  кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови та методики її навчання Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, залюблена в красу і силу рідної мови, світла і шляхетна жінка – ПУГАЧ  Валентина Миколаївна.

Народилася наша маківка літа у смт. Талалаївці Талалаївського району  Чернігівської області. Із золотою медаллю закінчила Талалаївську середню школу й за покликом серця обрала для подальшого навчання українське відділення філологічного факультету  Ніжинського державного  педагогічного інституту імені Миколи Гоголя. Інститут успішно закінчила в 1981 р. із червоним дипломом, здобувши  спеціальність «українська мова і література» і кваліфікацію «вчитель української мови і літератури».

Життєві шляхи і дороги Валентини Миколаївни не були  заслані м’яким і зеленим килимом, усі свої перемоги й здобутки вона торувала самостійно,  своїми  міцними філологічними знаннями та невтомною щоденною працею.

Вісім років (1981–1989 рр.) працювала вчителькою української мови та літератури. Спочатку на рідній Чернігівщині, у Сильченківській середній школі Талалаївського району, а із  серпня 1985 р. – учителькою української мови та літера­тури Мирненської середньої школи Мелітопольського району Запорізької області.  Проте мрії про рідний виш, про навчання в аспірантурі, продовження наукових досліджень, пізнання мовних глибин скерували Валентину Миколаївну на  участь у конкурсі на заміщення вакантної посади  асистента кафедри української мови Ніжинського державного педінституту імені Миколи Гоголя.

І ось із 1 вересня 1989 року Валентина Миколаївна – асистентка кафедри української мови, а із 1 листопада 1994 р. – аспірантка кафедри україн­ської мови Київського державного педагогічного уні­верситету ім. М. П. Драгоманова (нині – Національний пе­дагогічний університет ім. М. П. Драгоманова). Червонодипломниця Ніжинського  педінституту  стала достойною ученицею двох корифеїв українського мовознавства, які працювали на згадуваній кафедрі:  науковим керівником першого року навчан­ня в аспірантурі був доктор філологічних наук, професор А. П. Грищенко, у наступні роки  – доктор філологічних наук, про­фесор С. П. Бевзенко. Навчання в аспірантурі завершилось успішним захистом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук на складну історичну тему «Історія формування та функ­ціонування предикативних форм на -но, -то в українській мові» (1997 р.).

Наукова і викладацька постать В. М. Пугач  – виразна і багатогранна. Об’єктом її наукових інтересів були і є: актуальні проблеми етнолінгвістики, лінгвокультурології, лексикології, термінознавства, історії української мови, лінгвістичного краєзнавства, зіставно-типологічні студії української та польської мов. В. М. Пугач  є авторкою  близько 80 наукових статей та навчально-методичних посібників.

Пройшовши шлях від асистента до доцента кафедри, Валентина Миколаївна має сьогодні досить вагомі здобутки, про що свідчать ґрунтовні   наукові та навчально-методичні  публікації у сфері лінгвокультурології, етнолінгвістики, лексикології, фразеології, історії української мови, історії кафедри української мови. Ювілярка бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях, є керівником дипломних та магістерських робіт новітнього лінгвокогнітивного спрямування. Вона  активно й сумлінно готувала проєкт кафедри української мови та методики її навчання до участі в грантовій програмі Українського культурного фонду у 2019–2020 рр., неодноразово підвищувала свій кваліфікаційний рівень, беручи участь у міжнародних науково-методичних стажуваннях.  Так, у  2004 році Валентина Миколаївна отримала двомісячний науковий грант Фундації підтримки науки Каси імені Ю. Мяновського (Kasa im. Józefa Mianowskiego) Республіки Польща та наукове стажування з вивчення актуальних проблем етнолінгвістики на кафедрі української філології Варшавського університету. У липні  2007 року ювілярка отримала посвідчення про закінчення навчально-методичного курсу «Актуальні методи вивчення польської мови та історії» (Варшавський університет, Zaświadczenie PCN-4015-6/07 від 21.07. 2007), брала участь у Лінгводидактичному проєкті «Teraz Wrocław» (Вроцлав, Certyfikat від 17.10.2008), в обговоренні проєкту «Українського правопису» 2019 року, до якого подала 67 письмових зауважень до Правописної комісії. Доцент Пугач В. М. – координатор низки міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій кафедри української мови Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 рр.) та Всеукраїнських студентських олімпіад з української мови та літератури  2010–2012 рр., що відбувалися на базі  Ніжинського університету.

     Активна життєва позиція ювілярки виявляється і в  громадській діяльності. Ось лише кілька її складників: протягом січня-червня 2013 р. Валентина Миколаївна брала активну участь у складі робочої групи науковців при Громадській раді Ніжинської міської ради з вироблення рекомендацій щодо перейменування урбанонімів м. Ніжина; підготувала цікаве інтерв’ю (дистанційне) тележурналістові О. В. Маслову каналу «Громадське телебачення: Чернігів» для програми  до Свята української писемності (12 листопада 2019 р.); виступила 26 листопада 2019 р. на презентації в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя «Словника говіркових, розмовних, рідковживаних та застарілих слів української мови» Миколи Ткача; взяла участь у засіданні «круглого столу» обласної  «Просвіти» Чернігова на тему «Українська мова: знову треба захищати?»  (до міжнародного Дня рідної мови та Дня пам’яті Тараса Шевченка); виголосила доповідь «Про кодифікацію українського правопису» (28.02.2020 р.); здійснила літературне редагування «Статуту Громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання «Просвіта». Київ, 2020. 20 с. (25 березня 2020року); упродовж десятиліть бере активну участь у громадській роботі культурно-просвітницького товариства «Астер» м. Ніжина.

Забезпечення культурних зв’язків кафедри з культурно-просвітницькою спілкою громадян польського походження «Астер» міста Ніжина Чернігівської області, активна і сумлінна праця Валентини Миколаївни на цій стезі справедливо і високо відзначені, про що свідчать:  Почесна відзнака Міністра культури й національної спадщини Республіки Польща «Заслужений діяч культури Польщі» (№ 11848 від         14 листопада 2017 р., Варшава), Почесна грамота Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації (листопад 2014), Подяка Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні (26 жовтня 2011 року), Подяка Спілки поляків України (Київ, 2013), Подяка Посольства Республіки Польща в Києві (Київ, 24 вересня 2014 року; Київ, 21 листопада 2015 року; Київ,  19 жовтня 2018 року), Грамоти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (2011, 2013, 2016 роки), Почесні грамоти культурно-просвітницької спілки громадян польського походження «Астер» міста Ніжина (2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2016, 2017 роки).

Колеги та студенти серцем линуть до ювілярки, бо в неї лагідна жіноча вдача, добре серце, щедра душа, завжди відкрита для спілкування і сповнена готовністю допомогти кожному, хто цієї допомоги потребує. Тепла її душі вистачає й на родину – чоловіка Олександра Євгеновича, сина Ярослава та невістку Тетяну.

Колектив кафедри української мови та методики її навчання дружно і дружньо вітає Вас, дорога Валентино Миколаївно, з Ювілейним Днем Народження! Щиросердно зичимо невичерпної снаги для реалізації наукових і викладацьких планів, міцного здоров’я, бажання працювати задля розвитку української освіти й українського мовознавства. Нехай Ваша працездатність і працелюбність, толерантність і людяність завжди і скрізь знаходять  гідне пошанування. Сонячних Вам днів, світла, родинного затишку і тепла на многії літа!!!

Від імені членів кафедри української мови та методики її навчання – Надія Бойко.

Прочитано 729 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative