Тарас Чернега, голова українського культурного центру «Ватра» в Казахстані, отримавши свіжий випуск газети «Український дім», видання Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою, надіслав такий відгук: «Це для нас чудовий дарунок – і до Святого Миколая (відзначатимемо з дітками завтра, у найближчу до цього свята неділю, в Українській церкві в столиці Казахстану), і до Різдва, і до Нового року!» Пан Тарас народився в Казахстані, українськомовну практику мав лише, коли приїздив на канікули до бабусі на Вінниччину, але це не завадило йому вивчити мову своїх предків!

Пана Чернегу зацікавив матеріал фахівчині нашого Центру Ольги Моціяки про Міжнародну науково-практичну конференцію «Громадський активізм українських мігрантів Європи: згуртовані новими викликами», яка відбулася у Львові. Її учасники шукали відповідь на питання: як на чужих теренах у мультикультурному суспільстві зберегти своє коріння? Це гостра проблема для представників української діаспори як Європи, так і Азії.

Цьогоріч минає 100 років від початку жіночої освіти в Ніжинській вищій школі. Цей факт спонукав Євгена Луняка ініціювати проведення Міжнародної наукової конференції «Жінка в освіті та науці». На жаль, завжди були й будуть прихильники ґендернодетермінованого ладу. Дискримінація не зникне сама собою, тільки активна діяльність цивілізованого люду нівелює деструктивний вплив рудиментарних стереотипів і традицій. Саме цій темі присвячена стаття авторки цього допису.

Публікація «Від Івашкевича до Карабовича» старшої наукової співробітниці Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського, кандидатки філософських наук, письменниці, перекладачки Ольги Смольницької набула резонансу серед наших діаспорян. Тадей Карабович пропагує українську літературу за кордоном. Він перекладає польською твори Ліни Костенко, Дмитра Павличка, Вірки Вовк, Надії Гаврилюк. Ольга Смольницька була модераторкою зустрічі з паном Тадеєм у Києві.

Методичний центр української мови в Едмонтоні надіслав нам матеріал про студентку Дніпровського національного університету Надію Шаповалову. Її приклад свідчить, що стажування за кордоном – це не така вже й фантасмагорія.

Уже вчетверте Тетяна Винник організувала «Lytavry». Відбулася низка зустрічей з прозаїками, поетами, видавцями й у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя. Про це читайте публікації Ольги Моціяки, Марини Лоцько та авторки цього допису.

Тільки активна діяльність може привести до позитивних змін. Це доводить історія епічної боротьби українського народу за свої права та національну ідентичність.

Із черговим випуском газети «Український дім» ви можете ознайомитися за посиланням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

 

Дарія БОБРИК

Прочитано 572 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative