Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

10 квітня 2019 року в Ніжинському державному університеті ім. Миколи Гоголя на кафедрі української мови відбулася Всеукраїнська студентська наукова конференція «Арватівські читання – 2019». Відкрила конференцію декан філологічного факультету, кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов’янської філології, компаративістики та перекладу Наталія Іванівна Клипа, яка зазначила, що  ім’я Ф. С. Арвата навіки викарбуване в історії Ніжинського вишу, а також назавжди залишиться в пам’яті багатьох тисяч випускників Ніжинського педагогічного інституту, а згодом державного університету. Вона побажала студентам плідної праці, натхнення та успіхів на науковій ниві. «Бажаю, щоб ви також стали видатними науковцями і, можливо, нашими майбутніми колегами», – сказала Наталія Іванівна.

 Вітальні слова учасникам конференції прозвучали від доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української мови Бойко Надії Іванівни. Вона наголосила, що сьогодні ми згадуємо та вшановуємо в стінах нашого університету справжнього вчителя, гуманіста та вченого –   Ф. С. Арвата. Коротким було його земне життя, але помітний, яскравий слід в історії та в пам’яті людей він залишив.

Слід зазначити, що на конференції також прозвучала подяка Ващенко Валентині Михайлівні особисто від професора Надії Іванівни, яка наголосила на  важливій ролі ЗМІ в наукових заходах університету.  В. М. Ващенко постійно готує фоторепортажі й тексти різних заходів, що стосуються життєдіяльності університету: конференції, круглі столи, засідання різної тематики для рубрики «Новини» на офіційному сайті університету, а також у складі групи «Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя» в мережі «Фейсбук». Надія Іванівна підкреслила, що  такі публікації популяризують  університет в інтернет-просторі, який щодня переглядають тисячі людей. Уся інтернет-спільнота може долучитися до перегляду світлин В. М. Ващенко та ознайомитися з життям нашого університету, зокрема з висвітленням роботи Всеукраїнської студентської наукової конференції «Арватівські читання – 2019».

Робота конференції була запланована в таких секціях:

1. Актуальні проблеми мовознавства.
2. Інновації в методиці викладання мови та літератури.
3. Сучасне перекладознавство.
4. Літературознавчі студії.

 

На секційному засіданні  «Актуальні проблеми мовознавства» під керівництвом д. філол. н., професора Бойко Н. І. та к. філол. н., доцента Пасік Н. М. прозвучали доповіді студентів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, ВП НУБіП України «НАТІ», ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»,  Ніжинського обласного педагогічного ліцею Чернігівської обласної ради, Одеського національного університету імені І. І. Мечникова,  ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» та інших навчальних закладів України.

У доповідях ішлосяпро актуальні проблеми: неофразеологізми в українському медійному дискурсі, українські фразеологізми та паремії з компонентом-агентивом,  мовне законодавство сучасної України,  використання термінологічних словників у професійній діяльності перевізників та ін.

Засідання секції «Інновації в методиці викладання мови та літератури» відбувалося під керівництвом д. пед. наук, професора Бондаренка Ю. І. Було заслухано доповіді студентів Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка, магістрантів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Тематика доповідей була різноманітною: «Формування читацьких умінь у процесі вивчення української літератури в середніх класах»,  «Роль поетичних творів в естетичному вихованні майбутніх фахівців видавничої справи та редагування»,  «Стильові домінанти творчості Михайла Коцюбинського як методичні орієнтири її шкільного вивчення», «Використання комп’ютерних технологій при вивченні теми «Іменник»,  «Образотворче мистецтво як джерело формування духовних цінностей школярів на уроках української мови» та ін.

На секційних засіданнях «Сучасне перекладознавство» (керівник – доктор філол. н., професор. Самойленко Г. В.) та «Літературознавчі студії» (керівник – к. філол. наук, доцент Капленко О. М.) слухали доповіді магістрантів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Тематика доповідей – «Переклади поезій О. Блока українською: лексичний аспект»,  «Культурологічна еквівалентність слова в перекладі», «Прийоми перекладу власних назв українською мовою (на матеріалі творів А. Чехова)»,  «Проблематика роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», «Інтерпретація візій апокаліпсису в сучасній українській літературі (за романом Тараса Антиповича «Хронос») та ін.

За результатами конференції буде упорядковано електронний збірник тез Всеукраїнської студентської конференції «Арватівські читання – 2019».

 

За матеріалами кафедри української мови
філологічного факультету НДУ імені Миколи Гоголя
Фото:  Валентина Ващенко

Прочитано 1011 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative