Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

22 січня Україна відзначає День Соборності. У 1919 році в цей день було проголошено Акт возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 
Представники Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя на чолі з ректором Олександром Самойленком  приєдналася до загальноукраїнського святкування. Громада Ніжина зібралися біля пам'ятного знаку "Герої не вмирають", що по вул. Гоголівській.

З нагоди свята депутати міської ради, керівники структурних підрозділів виконавчих органів влади, керівники комунальних підприємств міста та всі небайдужі ніжинці поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх Героїв, які віддали своє життя за майбутнє нашої країни.

Після вшанування Героїв, які віддали своє життя за Незалежність й цілісність України, урочистою ходою ніжинці пройшли вздовж "живого ланцюга", утвореного учнями та студентами навчальних закладів міста, до парку ім. Т. Шевченка, де відбувся мітинг.

До слова було запрошено доктора історичних наук, професора НДУ ім. М. Гоголя, учасник АТО, члена виконавчого комітету НМР Євгена Луняка, який зазначив: «Сьгодні важлива дата. Святкуємо 100 річчя Соборності. Ми пройшли від площі Івана Франка до парку Тараса Шевченка. Це імена, двох геніїв України, які символізують єдність Заходу і Сходу: Франко народився у Західній Україні, Шевченко у Східній її частині. Єдність породжує велику силу. Ніжин має тисячолітню історію. Наше місто згадувалося у різних подіях і, на жаль, ці події були пов’язані з трагічними сторінками нашої історії: Нежана битва, Чорна рада, Крути…Були події, які показували внесок ніжинців у творенні єдиної нації у її формуванні. У Ніжині народився Олександр Кониський, автор духовного гімну України – «Боже единий великий нам Україну храни"…Давайте згадаємо, що з Ніжина диседенти, серед яких Л. Коцюба, які передали за кордон книгу Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?» і весь світ дізнався про утиски українського слова. У 1990 році коли в Україні вперше відбувся ланцюг єдності, там були презставлені ніжинці, ніжинці сотнями йшли на Майдан відстоювати честь і свободу своєї держави, ніжинці відзначились в АТО: воювали і підтримували нашу армію на Сході. В єдності наша сила!»

Долучився до промови і аспірант НДУ ім. М. Гоголя Володимир Баров.
Завершились урочистості покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, які стали символічним підтвердженням пошани і подяки.
Живий ланцюг Соборності в Україні — щорічна акція, що присвячена Дню Соборності України та річниці з дня проголошення Незалежності України.

Метою Живого Ланцюга Соборності є нагадати українцям про визначні дати в історії української державності. 
У Ніжині живий ланцюг до Дня Соборності створюють втретє. 

 

За матеріалами Ніжинської міської газети "Вісті" та офіційного сайту НМР

Відео ТК НТБ:  Соборності України - 100 років! Ніжин 22.01.2019 

Прочитано 746 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative