У квітні 2018 року ректор Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, доцент Олександр Самойленко привітав з 20-річчям Асоціацію української діаспори в Греції та філоукраїнців греків «Українсько-Грецька думка». А наприкінці листопада її голова Галина Маслюк прибула в Ніжин, щоб побачитися безпосередньо і з ректором, і з директором Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Надією Онищенко, і з головою Ніжинського міського товариства греків імені братів Зосимів Ларисою Зайко.

Філолог за освітою зі Львова разом із чоловіком греком з цікавістю й захопленням роздивлялися двохсотлітні храми, збудовані греками, експонати в музеї Миколи Гоголя, у картинній галереї, Музеї рідкісної книги; спілкувалися з професором Григорієм Самойленком, планували спільні видавничі проекти.

Метою й завданням Асоціації української діаспори в Греції та філо- українців греків «Українсько-Грецька Думка» є збереження національної ідентичності, рідної мови, традицій та звичаїв, інформування грецького суспільства про правдиву історію України, сьогодення та самобутність української нації. Протягом двадцятирічної діяльності напрацьовані дружні конструктивні стосунки з українськими, грецькими та міжнародними організаціями, проведено багато заходів, виставок, конференцій, семінарів. За безпосередньої участі товариства в Атенах було зведено два пам’ятники українському Кобзарю: у 2006 та 2010 роках. На рахунку Асоціації переклади та випуск книг, з-поміж яких найулюбленішими стали: двомовне видання творів Тараса Шевченка й статтей про його життя та творчість «Заповіт», видане 2011 року, збірка поезій грецьких українців «Дзеркало душі нашої» 2002 року, а також брошура, яка супроводжувала виставку архівних матеріалів СБУ «Українська Повстанська Армія: історія нескорених» 2009 року.

«Вітання всім, з ким познайомилися. Це було неймовірне відкриття! Хоча чула й читала багато про грецький Ніжин. Недарма кажуть греки "одне зображення – тисяча слів", – написала пані Галина, повернувшись в Атени. Вона прагне побратати наше місто з одним із районів столиці Греції. І про це ми домовилися під час зустрічі з заступником міського голови Ігорем Алєксєєнком. 

Надія Онищенко

Прочитано 732 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative