Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Не скажу нічого нового відносно того, що величезна маса юного народу бажає бути юристами, бізнесменами або, у кращому разі, займатися філологією і з жахом чи з гумором відгукується про природничі науки. Наче, скажімо, хімія чи загальна біологія – це якась китайська грамота. Не кожен розуміє, що подібні науки рухають прогрес, а також дуже сприяють інтелектуальному розвиткові людини. Тож у природничому напрямку у наших вишах не завжди виникає тісновище. Останню думку висловив хтось з виступаючих на святкуванні 85-річного ювілею природничо-географічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, яке відбувалося 18 жовтня цього року.

Багато його випускників стали талановитими вчителями, а також науковцями вищої школи. А той, хто, нібито, дещо зрадив спеціалізації, зазначеній у дипломі, теж часто-густо обрав дуже цікаві стежини свого життя. Без сумніву, у цьому спрацьовує широкий науковий і світоглядний потенціал природничого циклу. Особисто хотів би відзначити, як випускник свого рідного факультету1976 року, що заклав він в мені ніби золоте осердя, життєву вісь, навколо якої подальше життя оберталося не у найгіршому напрямку. Це саме можу сказати і про роль та вплив на мене батька, Василя Івановича Горбенка, старшого викладача кафедри хімії цього гоголівського вишу. Він пішов з життя, коли мені ледь минуло 15, але дивуюся, як багато встиг він дати своєму синові. Ні, не якусь там особливу талановитість, а саме світобачення. Миттєве і вічне… Наче філософський висновок, я виніс нещодавно ці два слова у заголовок своєї книги, що є почасти невеликим підсумком власного життя і спостереженням за життям інших. Такі думки виникали у мене і у актовій залі НДУ під час святкування, на яке був запрошений почесним гостем.

Зібралося не одне покоління, і поряд з молодими і зовсім юними були ті, що розміняли патріарший, десятий десяток років, як, скажімо, професор Інеса Віталіївна Марисова. Дай Боже здоров’ячка і надалі ясної думки! Та стислося горло і мимоволі підступили сльози, коли по екрану попливли світлини тих, хто назавжди пішов у Вічність. Серед них побачив і свого батька. Він читав лекції, проводив практикуми з методики викладання хімії і від часу приходу до вишу у захмарно далекому 1934 році виховав цілі покоління вчителів. Тобто вчитель вчителів, як потім вони казали про нього. Світла пам’ять і спасибі, що факультет пам’ятає і продовжує традиції своїх патріархів!

Життя минає, як мить і життя продовжується. На ювілеї було багато слів, привітань і подарунків, а молодь порадувала святковим концертом.

Сергій Горбенко,

член Національної Спілки журналістів України

 

Прочитано 749 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative