Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Десятеро студентів Чернігівщини стали іменними стипендіатами Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна», а вихованці Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької отримали сертифікат на фортепіано всесвітньо відомого виробника Steinway&Sons.

Стипендіальна програма

Задля того, аби заохотити молодь до опанування, насамперед, технічних спеціальностей, 2004 року Фондом «Україна» започатковано масштабну програму стипендіальної підтримки молодих вчених та винахідників. На заохочення можуть розраховувати ті юнаки і дівчата, які працюють над винаходами, дослідженнями, проектами, мають активну громадянську і життєву позиції, а також успіхи у спорті та мистецтві. В таких спосіб Фонд "Україна" робить свій внесок у розвиток інтелектуальних здібностей студентів, які є майбутнім української та світової науки і техніки.

Традиційно стипендії вручає Президент Україна (1994 - 2005 рр.) Леонід Кучма.

Нині стипендія становить 15 тисяч гривень, її власники можуть розпоряджатися нею на власний розсуд. Цього року заохочення вже отримали студенти Дніпра та Києва, слідом за Черніговщиною їх матиме і молодь з Харкова. Хто саме здобуде стипендію - визначають професорсько-викладацькі склади вишів.

За висновками вченої ради Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя стипендіатами стали:

1. Юлія Ракоїд - опановує спеціальність «Середня освіта (Біологія)». Активно займається науковою роботою в галузі експериментальної ботаніки. В 2017-2018 н.р. брала участь у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за галуззю знань «Біологія». Робота студентки «Порівняльна дія синтетичних регуляторів росту на асиміляційні процеси озимої пшениці сорту Ювівата» отримала ІІІ місце. Юлія бере активну участь у громадському житті факультету.

2. Ольга Моціяка - є магістрантом історико-юридичного факультету спеціальності «Історія та археологія». Активна учасниця студентського життя факультету, зокрема, є членом збірної факультету із гри в «Що? Де? Коли?». Досягла значних успіхів у навчально-науковій діяльності. Неодноразово нагороджувалась почесними грамотами за успіхи в навчанні. За минулу екзаменаційно-залікову сесію має середній бал «5.0».

3. Наталія Івахно - навчається в магістратурі за спеціальністю «Середня освіта. Українська мова і література (англійська мова)». Відмінниця навчання. Має глибокі й міцні знання з філології. Плідно працює в галузі наукових досліджень. Наталя виявляє активність у громадській та суспільній діяльності.

4. Марія Топоріна - студентка 4 курсу Навчально-наукового інституту точних наук і економіки. Займається науково-дослідницькою роботою, брала участь у роботі ХІІ Всеукраїнської студентської наукової конференції «Сучасні проблеми фізико-математичних наук та методики їх викладання» (Ніжин, 27-29 квітня 2017р). Увійшла доуніверситетської команди та наполегливо готується до наступногоетапу олімпіади.

5. Влада Мамич - навчається за напрямом підготовки «Соціальна педагогіка». Є переможцем II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з напряму підготовки “Соціальна педагогіка”. Брала участь у II Міжнародній науково-практичній конференції «Студентський науковий вимір соціально-педагогічних проблем сьогодення» (26 квітня 2018 р., Ніжин), за результатами якої опублікувала тези “Інтерактивні форми соціального навчання з неповнолітніми, які мають проблеми з законом”. Займається волонтерською діяльністю, брала участь в організації та проведенні різноманітних акцій, заходів, концертів, зокрема, у проведенні міської акції "Єднання" до Великодня, а також свята до Дня захисту дітей, 13-ї Всеукраїнської акції благодійного фонду “Серце до серця”.

Музичний подарунок

Окрема увага - юним митцям. Президент Україна (1994 - 2005 рр.) Леонід Кучма вручив Ніжинському коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької сертифікат на фортепіано всесвітньо відомого виробника Steinway&Sons. Цей офіційний документ засвідчує право власності закладу на унікальний музичний інструмент.

Такий подарунок - складова великої програми Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна», започаткованої 2013 року. Для юних українських музикантів та вокалістів закуплено 75 фортепіано Essex/ Steinway&Sons. Ніжинський коледж - 56 мистецький освітній закладом, який має таке заохочення завдяки талантам своїх вихованців.

Співпраця Ніжинського коледжу з Фондом "Україна" триває з 2012 року.
Завдяки цій дружбі відбулося багато персональних виставок викладачів і учнів школи. Особливою подією 2015 року для школи мистецтв і коледжу стало відкриття виставки «Омріяна країна» - симбіоз праці викладачів і учнів класу Ю. Петренко. У стінах фонду відбулося відкриття виставки, на якій був присутній сам Леонід Кучма. Учні школи різних відділів під час підготовленої концертної програми програма продемонстрували свої таланти у різних сферах мистецтва.

Довідково

Історія КВНЗ «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» починається з 23 серпня 1908 року як комерційного училище. З 27 грудня 1918 року училище змінено на Ніжинську комерційну школу, яка існувала до середини 1919 року.

Потім навчальний заклад багато разів змінював свою назву і профіль, але всі реорганізації проводилися на базі попередніх навчальних закладів. Це була соціально-економічна школа, потім соціально-економічний технікум, згодом транспортний технікум; торгово-промислова школа; тоді Ніжинська кооперативна профшкола імені Г. І. Петровського; технікум радянського будівництва і права; навіть технікум комуністичної освіти.
З 1934 по 1941 рік наш навчальний заклад існував як Ніжинський бібліотечний технікум, який готував бібліотекарів та інструкторів організаційно-масової роботи.

Після звільнення міста від німецько-фашистських загарбників з 1 жовтня 1943 року технікум почав свою роботу як Ніжинська політосвітня школа, яка готувала керівників бібліотек та будинків культури, клубів.

У 1947 році політосвітня школа була реорганізована в Ніжинський технікум підготовки культурно-освітніх працівників, який протягом 14 років готував спеціальні кадри для клубної та бібліотечної роботи, тобто режисерів, хормейстерів, бібліотекарів.

У 1961 році технікум був перейменований у Ніжинське культурно-освітнє училище для підготовки клубних працівників, а саме керівників самодіяльних хорових та інструментальних колективів (народних і духових інструментів) та бібліотечних працівників.

У 1972 році була відкрита хореографічна спеціальність, а в 1987 – відновлена спеціалізація «Режисура театралізованих заходів».
У 1990 році навчальний заклад був перейменований у Ніжинське училище культури. З 1991 року була відкрита нова спеціалізація «Баяніст-акомпаніатор», яка готувала баяністів акомпаніаторів. З 1992 році почала свою роботу спеціалізація «Декоративно-прикладне мистецтво».

З 1999 року училище отримало назву «Ніжинське училище культури і мистецтв», а вже з 2000 року — «Ніжинське училище культури і мистецтв імені Марії Заньковецької».

Цього ж року училище було акредитоване як вищий навчальний заклад І-ІІ рівнів акредитації і готує фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» за такими спеціалізаціями:

Хореографія –
Декоративно-прикладне мистецтво –
Бібліотечна справа –
Народне інструментальне мистецтво (народні та духові інструменти) –
Народне пісенне мистецтво (академічний, народний спів) –
Видовищно-театралізовані заходи –

З 6 вересня 2017 року навчальний заклад отримав назву – Комунальний вищий навчальний заклад «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» Чернігівської обласної ради. Впродовж роботи навчального закладу створювалися творчі колективи, які сьогодні є переможцями Міжнародних і Всеукраїнських конкурсів і фестивалів:

· оркестр народних інструментів під керівництвом народного артиста України Миколи Шумського;
· академічний хор коледжу під керівництвом кандидата мистецтвознавства Любові Дорохіної;
· народний хор коледжу під керівництвом Ольга Синиці, кавалера ордену Княгині Ольги ІІІ ступеня;
· духовий оркестр;
· ансамбль барабанщиць, який існує вже понад 40 років.

При коледжі існує структурний підрозділ – школа мистецтв, яка була відкрита у 1991 році і працює за різними напрямами культури і мистецтва. На цей час успішно працюють художній, театральний, музичний та хореографічний відділи школи.

При школі функціонують різноманітні колективи: дитячі хори «Соняшник» і «Лілея», вокальні ансамблі «Джерельце», «Рідна пісня», ансамбль бандуристів «Веселка», ансамбль гітаристів, хореографічні колективи «Devant», «Експресія», «Фієста», «Парадокс», театр-студія «Містерія» під керівництвом досвідчених викладачів. Учні школи та дитячі колективи беруть активну участь у Міжнародних і Всеукраїнських конкурсах і фестивалях та здобувають призові місця.

 

За інформацією Президентського Фонду Леоніда Кучми "Україна"

Фото: Тіна КОШЕЛЕВСЬКА

Читайте також:

Візит Леоніда Кучми до Ніжина ощасливив два навчальні заклади - http://nezhatin.com.ua/2018/10/05/vizyt-leonida-kuchmy-do-nizhyna-oshhaslyvyv-dva-navchalni-zaklady-foto/

 

Прочитано 882 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative