Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

18 травня 2018 р. у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя кафедрою дошкільної освіти спільно з бібліотекою імені академіка М.О. Лавровського та студентами 2-го курсу спеціальності «Дошкільна освіта» було проведено семінар-практикум «Виховний потенціал творів В.О. Сухомлинського для дітей».

Семінар проводили викладачі кафедри дошкільної освіти – доц. Пихтіна Н.П. та доц. Матвієнко С.І., а також завідувач відділу наукової інформації бібліотеки Косовських Л.П. та завідувач відділу наукового абонементу Осіпова Г.С. Проведення даного заходу було приурочене на відзначення 100-річчя від Дня народження видатного педагога-гуманіста, затвердженого всесвітньою організацією ЮНЕСКО для відзначення у 2018 р.

На початку проведення семінару-практикуму завідувач відділу наукової інформації Л.П. Косовських зазначила у доповіді, яке важливе місце займає педагогічна спадщина В.О. Сухомлинського у вітчизняній та зарубіжній освіті. Також нею було ознайомлено студентів з підготовленою працівниками бібліотеки ґрунтовною книжковою виставкою, представленою з педагогічних праць видатного педагога, його авторських творів для дітей та юнацтва. Студенти ознайомилися з працями сучасних науковців, які вивчали педагогічну спадщину В.О. Сухомлинського.

У ході семінару студенти спеціальності «Дошкільна освіта», під керівництвом доц. Матвієнко С.І. розкривали в міні-доповідях основні аспекти творчої спадщини В.О. Сухомлинського – принципи його виховної системи, підходи до громадянського та патріотичного виховання, використання природи в естетичному вихованні дітей, тощо.

Свої виступи студенти супроводжували показом відео презентацій, що стало своєрідним звітом за виконаної ними самостійної роботи з навчальної дисципліни «Історія дошкільної педагогіки».

Практична частина заходу проходила у формі тренінгу, який проводила зі студентами доц. Пихтіна Н.П. у межах вивчення навчальної дисципліни «Основи педагогічної творчості».

У ході проведення тренінгу Н.П. Пихтіною майстерно й цікаво використовувалися інтерактивні методи роботи – робота в малих групах, метод «відкритого мікрофону», мозковий штурм, тощо. У цій частині заходу студенти 2-го курсу вправлялися в уміннях проводити з дошкільниками бесіди за оповіданнями В. О. Сухомлинського, працювати у творчих групах: генерувати ідеї, їх презентувати та обгрунтовувати.

Після проведення семінару-практикуму «Виховний потенціал творів В.О. Сухомлинського для дітей», студенти подякували за організацію цікавого заходу, який допоміг їм глибше пізнати спадщину В.О. Сухомлинського – видатного українського педагога зі світовим ім’ям.

Індивідуальна й групова рефлексії, фото на згадку сприяли змістово-логічному завершенню семінару-практикуму, мотивували до подальшої творчої колективної роботи студентів і викладачів, сприяли професійному зростанню майбутніх вихователів.

 

Довідка:

Васи́ль Олекса́ндрович Сухомли́нський — український радянський педагог, публіцист, письменник, поет. Заслужений вчитель УРСР. Кандидат педагогічних наук

 

 

Світлана Матвієнко,

доцент, викладач кафедри дошкільної освіти

 

Прочитано 823 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative