Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Історія - це ряд вигаданих подій

з приводу подій, які дійсно відбулись

(Ш. Монтеск'є)

Кожен серйозний науковець, який працює з історичними джерелами, має у своєму запасі цікаві, небуденні і веселі історії, які здебільшого не вписуються в контекст його основного дослідження. Найчастіше, ці інформаційні скарби залишаються не оприлюдненими і недоступними для шанувальників минулого, хоча вони несуть великий позитивний заряд. Наші предки високо цінували незвичні історії. У переказах «брехунів» – осіб, які вміли цікаво розповідати – ці історії творчо трансформувалися в «побрехеньки», проте їхнім підґрунтям здебільшого були реальні події.

31 березня-01 квітня 2018 р. у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулася Всеукраїнська наукова конференція "Історичні побрехеньки: незвичайні історії в історії України". Конференція присвячена Дню народження Миколи Гоголя, який підніс українські народні "побрехеньки" до рівня світової класики. 

Отримала конференція і свій девіз: «Побрехеньки з Брехуненком», адже почесним головою Оргкомітету став професор Віктор Брехуненко. Почесним гостем конференції був професор Юрій Шаповал. Вони виступили з першими пленарними доповідями, відповідно на теми: «Загадкова наука історія» та «Побрехеньки: історична наука між правдою і міфом». А далі пішли доповіді і повідомлення на різноманітні теми, які однак пов’язані між собою головним: нестандартністю життєвих ситуацій, у які потрапляли наші предки. Зі своїми матеріалами виступили Олександр Бойко, Сергій Лепявко, Євген Луняк, Ігор Кочергін, Юрій Бондаренко, Олександр Забарний, Петро Моціяка, Сергій Павленко, Іван Кедун, Надія Онищенко та інші. Серед тем – цікаві сюжети про Миколу Гоголя, з історії козацтва, про чиновників ХІХ ст., побутові історії з життя професорів і студентів Ніжинської вищої школи та багато інших.

Ректор університету Олександр Самойленко висловив сподівання, що даний захід розпочинає нову добру традицію відзначення Дня народження Гоголя у стінах вишу, і надалі обов’язково буде неординарною феєричною подією.

Організатори зазначили, що метою конференції була актуалізація досліджень «щоденного життя», як важливої складової історії України через призму незвичних подій, а однією з умов відбору доповідей - достовірність описуваних подій і/або їхня фіксація в історичних джерелах, з авторськими інтерпретаціями в контексті тогочасної історії.

У засіданнях-«посиденьках» взяли участь історики та літературознавці з різних куточків України: Києва, Дніпра, Львова, Запоріжжя, Чернігова та ін. Учасники конференції відвідали музей Миколи Гоголя при НДУ та приміщення, де найчастіше перебував його дух, провели цікаві зустрічі з нащадками письменника та прототипами його персонажів.

 

 

 

Підготувала Валентина Ващенко,

за інформацією оргкомітету конференції та вільної енциклопедії

Фото автора

 

Прочитано 936 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative