Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

До 370-річчя з дня народження Івана Мазепи у місті Батурин проходив історичний квест під гаслом “Наша шабля дає нам право”. Ще на початку квесту ведуча, генеральний директор Національного заповідника “Гетьманська столиця” Наталія Реброва зазначила, що на цій землі учасників зібрав славний гетьман Іван Мазепа. 20  березня 2019 року виповнюється 380 років з дня його народження. Його гасло «Же през шаблю маєм право»  зібрав  сміливі і впевнені у своїх силах команди з міст Чернігівщини: команду Ніжина у складі Романа Желєзко, Михайла Ломоносова, Катерини Шекери та Анастасії Андрусенко на чолі з секретарем міської ради Валерієм Салогубом, команду Бахмача під керівництвом міського голови Павла Шимка, команду  Борзни, яку очолював заступник голови районної ради Андрій Козішкур, команда міста Конотопа, яку очолює секретар міськради Олена Багрянцева, команду Коропа під головуванням начальника відділу сім’ї та молоді Оксани Нестеренко, і команду господарів, місто Батурин на чолі з міським головою Леонідом Душею.

Даний квест проходить в рамках унікального проекту Батурина, фестивалю «Шабля». Сам же фестиваль з організацією окремих локацій просвітницького, вишкольного, навчального характеру на території історичних об’єктів Національного заповідника “Гетьманська столиця” проходитиме 22-24 червня 2018 року.

На квест завітав відомий історик і тележурналіст Акім Галімов, автор фільму «Повернення нашої історії». Автори фільму за допомогою новітніх технологій відтворили справжнє обличчя видатного українського гетьмана Івана Мазепи, зображення якого було заборонене Петром І після укладення союзу зі Швецією. «Якою б була точна наука, відтворити всіх деталей не можемо, але цей портрет найбільш наближений до справжнього, адже над проектом працювали понад 20 відомих науковців та вчених із різних країн світу: історики, археологи, криміналісти, мистецтвознавці, антропологи, літературознавці. Режисер фільму – Дар’я Саричева. Зйомки відбувалися у чотирьох країнах – Україні, Польщі, Росії та Швеції, а у Києві основним знімальним майданчиком стала спеціально облаштована лабораторія», – розповів Акім Галімов.

Визначним було те, що цей відтворений портрет цього дня був подарований заповіднику, аби він висів серед експозиції присвяченій Івану Мазепі. Тепер тисячі людей, які відвідують заповідник, зможуть подивитись в очі видатного гетьмана та уявити, можливо, його інший образ.

Та коли справа дійшла до самого квесту, у команд загорілась земля під ногами, от тільки стартували не всі одразу. На початку було жеребкування, коли в ході історичного завдання, визначалось, у якій послідовності починатимуть квест учасники. Команда Ніжина, що мала назву «Унєніж», почала третьою, через 20 хвилин з моменту початку, але вже на першому завдані випередила своїх попередників, команду з міста Бахмач.

Перше завдання дійсно згуртувало ніжинців, адже потрібно було в п’ятьох перенести склянку з водою на тарілці, тримаючи її за нитки. Треба зазначити, що Ніжин, то була єдина, хоч і з другого разу, команда яка донесла воду до козака, що стояв на вході у фортецю. Напившись води, козак пропустив наших розумників і перед ними постало не менш важке завдання: вияснити, як за два зважування вичислити фальшиву монету з дев’яти. Потім же за цю фальшиву монету кожна з команд і поплатилась, віддавши її персонажу, що уособлював Василя Кочубея, при вході у його будинок. Саме за це капітанів команд саджали в темницю, що знаходилася у підвалі. Інші ж учасники мали виконати завдання, аби визволити їх. Аби виконати те чи інше завдання квесту, команди мали переміщатись з однієї локації історичного значення на іншу, і в тому потрібно завдячувати водіям, які теж відчували командний дух, адже кожна хвилина, а то й секунда відігравали роль.

Виконання улюбленої пісні гетьмана, готування суміші пороху, пошук картини в палаці Розумовського та найвизначніше – співставлення конституції тих часів і нинішньої – все це робили учасники квесту.

І у всій цій гонитві за перемогу Ніжин зайняв другу позицію. Кожна команда мала підняти прапор свого міста на вершину фортеці та найвище був прапор Ніжина, адже на самий верх цитаделі її підняв секретар міськради Валерій Салогуб.

Отримуючи грамоту за участь Валерій Володимирович зауважив, що дійсно, дуже знаковою є участь у такому квесті, адже переносишся в ту епоху, і розумієш важливість тих часів для сьогодення України. Також він запросив всіх присутніх на день Ніжина, який святкуватиметься вперше за всю його історію 6 травня.

Треба зазначити, що участь команди з Ніжина у даному квесті стала можливою завдяки фінансовій підтримці депутата обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергія Охонька, який відгукнувся на бажання активних ніжинців проявити себе у такій історичній грі та організував поїздку.

Що ж до переможця, то за врахуванням всіх показників, визначено було команду з міста Конотоп, якій було вручено символічний подарунок – білі голуби.

Наприкінці організатори заходу зазначили, що в цьому році буде  проведений ще один квест на фестивалі «Шабля», і скоріш за все цієї ж тематики. Участь у ньому візьме студентська та учнівська молодь.

 

За матеріалами сайту «Нежатин»

 - http://www.nezhatin.com.ua/news/ніжин-гордо-тримав-шаблю-на-квесті-у-б/

Відео - Ніжинці в Батурині:  участь у квесті «Же през шаблю маєм право...» - https://www.youtube.com/watch?v=i7FLJnAZOI4&feature=share

 

Прочитано 797 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative