Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Володимир Баров – магістрант історико-юридичного факультету Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, його наукова робота посіла І місце у VI Конкурсі студентських наукових робіт «Український визвольний рух 1920-1950-х років». Також хлопець виборов ІІІ місце у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Історія».

 

Володимир - учасник V Всеукраїнського конкурсу студентських робіт «Український визвольний рух» у 2016 р. (тоді його конкурсна робота отримала особисту відзнаку В. В’ятровича); учасник VI Всеукраїнського студентського турніру з історії (2017 р.), де команда Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя посіла ІІІ місце.

Крім того - приймав участь в історичних міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях: «Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи», «Україна між Польщею та Росією», «Основні напрями розвитку наукових досліджень молодих учених», «Знаки питання в історії України: Революційні процеси 1917-1921 рр. в країнах Центральної і Східної Європи» та багатьох інших.

 

Чому саме хлопець зацікавився історією,

чим захоплюється та ким себе бачить у майбутньому?

Про  це детальніше у нашому матеріалі.

 

Доброго дня, Володимире. На якому курсі ти зараз навчаєшся?

Добрий день! Зараз я навчаюсь на ІІ курсі магістратури за спеціальністю «Середня освіта. Історія» на історико-юридичному факультеті Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя.

Вступаючи до університету, чому саме вибрав вивчення історії? Хтось надихнув, чи цікавився нею ще з дитинства?

Певно інтерес до історії в мене виник ще в дитинстві. Добре пам’ятаю ті враження, які в мене залишились від відвідання краєзнавчого музею, коли ще був малим. Мабуть, до того мені ще не спадало на думку, що в минулому люди могли жити не так як зараз і людство пройшло доволі тривалий шлях розвитку. Пізніше, вже у шкільні роки захоплювався читанням книжок на історичну тематику. Врешті-решт, інтерес до минулого підштовхнув мене стати істориком.

Історія – досить цікава наука. Поглиблюючи свої знання в університеті, що особисто для себе ти відкрив, вивчаючи історію? Можливо, трохи другими очима почав дивитися на навколишній світ?

Навчання в університеті відкрило багато нового, підштовхнувши до роздумів щодо причин та наслідків, ролі закономірностей та випадку в історії. Якщо розглядати історію з цього боку, то вона може бути не менш захоплюючою ніж сюжет детективу. Це переконує як насправді мало ми знаєм про минуле, а отже, і про самих себе. Тому що, на мою думку, історія – це наука не тільки про минуле, але й про людей, і відповідно, вона має сприяти їх усвідомленню себе у світі.

Хоча це і не можливо, але чи не виникало таких думок: якби самому повернутися «в преданья старины глубокой» і зробити свій власний аналіз історичних подій та донести їх сучасникам?

Чимало творів фантастики побудовані навколо ідеї «подорожей у часі». Однак, навіть вони визнають, що подібна мандрівка несе значні ризики мимохіть змінити розвиток подій. Хоча якби була можливість подивитись на деякі історичні події у ролі «туриста» це було б непогано. Проте, навіть найкращий дослідник не може бути максимально об’єктивним та охопити все. Будь-яке сприйняття минулого не позбавлене суб’єктивності, тому кращий історик це той, хто чесний у своїй суб’єктивності.

Ти – учасник багатьох наукових конференцій, переможець конкурсу студентських наукових робіт. Що для тебе це означає, що стимулює тебе до перемог?

«Участь у подібних заходах це можливість перевірити себе, набуті за час навчання знання та вміння і таким чином оцінити пройдений шлях» - як каже мій науковий керівник доктор історичних наук, професор Євген Миколайович Луняк. А перемоги, у свою чергу, підштовхують до подальшого розвитку.

Чим цікавишся, крім історії, чи є в тебе хоббі? Взагалі, чим любиш займатися у вільний час від навчання?

Як це не дивно, але, мабуть, усі мої хоббі так чи інакше пов’язані з історією. У шкільні роки захоплювався виготовленням макетів на історичну тематику з різноманітних підручних матеріалів. Зараз моє найбільше хоббі це магістерська робота. Втім, окрім наукової роботи, також полюбляю подорожувати, відкриваючи нові місця та пов’язані з ними історії (цьому захопленню якраз сприяє участь в студентських олімпіадах та наукових конференціях). Але найбільше задоволення у вільний час приносить спілкування з друзями, адже, з сучасними темпами життя часу на спілкування стає все менше.

Ким ти себе бачиш у майбутньому: вчителем, науковцем, а можливо -  екскурсоводом?

У майбутньому сподіваюсь стати науковцем, хочеться вірити, що попри труднощі, в мене буде на це шанс.

 

 

Валентина Ващенко

Фото з архіву Володимира Барова

Прочитано 862 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative