Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

16-17 листопада 2017 р. у стінах Ніжинського державного університету відбулась ІІ Міжнародна науково-практична конференція для студентів та молодих науковців "Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи". Її проведення стало результатом продовження ефективної співпраці Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Виконавчого комітету Ніжинської міської ради та Педагогічного університету в Кракові.

Попередні спільні ініціативи – Міжнародна наукова конференція «Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи» (20 – 21 жовтня 2016 р.) та  Міжнародна літня школа «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення» (24 серпня – 3 вересня 2017 р.) були вдало реалізовані та продемонстрували неабиякий інтерес української та польської молоді до проблем демократії та євроінтеграції. Цього разу географія учасників конференції виявилася ще ширшою та охопила понад 60 молодих науковців вищих навчальних закладів Ніжина, Києва, Тернополя, Переяслав-Хмельницького, Сєвєродонецька, Кракова та Варшави, а також працівників Виконавчого комітету Ніжинської міської ради та депутатський корпус міста.

Мета конференції полягала у сприянні утвердженню демократичних цінностей, переконаності у правильності європейського вибору та налагодженню міжнаціонального діалогу між молоддю України та Польщі. Для організаторів цього заходу важливо було виробити у молоді «імунітет» до політичних маніпуляцій довкола українсько-польського минулого, які останнім часом стають на заваді зміцненню добросусідських відносин між державами. На думку організаторів конференції, саме співпраця молоді двох країн у освітній та науковій сферах має стати запорукою порозуміння та дружніх відносин між обома націями.

Конференція проходила у формі пленарного та секційних засідань, які пройшли на високому науково-теоретичному рівні, в дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням як молодих вчених, так і студентської молоді. З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Ніжинського державного університету Олександр Самойленко, в якому зазначив, що обговорення таких важливих проблем, як європейська інтеграція є корисним, і актуальним та важливим.

У наукових доповідях, проголошених на пленарному засіданні піднімалися такі актуальні питання, як «Демократичні цінності у повсякденному житті польських студентів», «Формування громадянського суспільства, як важливого інституту демократії в Україні», «Життя українського емігранта в Польщі», «Український бюрократизм як стримуючий фактор євроінтеграції», «Еволюція політичних теорій європейської інтеграції» та інше.

Коло питань, що обговорювалися учасниками конференції на секційних засіданнях, надзвичайно широке: від історії теорії та практики об’єднання Європи до сучасних проблем ЄС – міграційної кризи, питань європейської ідентичності та європейських цінностей, досвіду європейського поступу інших країн тощо. Слід також відзначити дружню та відкриту атмосферу, яка панувала на конференції та створювала комфортні умови для обміну думками.

Другий день роботи конференції учасники провели у стінах Ніжинської міської ради, де відбувся круглий стіл «Практики місцевої демократії». Окрім представників влади, міського голови Анатолія Лінника, секретаря міської ради Валерія Салогуба, заступників міського голови Сергія Дзюби та Ігоря Алєксєєнко, у заході взяли участь такі почесні гості, як професор публічної політики та політичної аналітики Національної академії державного управління при Президентові України, Народний депутат України ІІІ –го скликання, Олександр Пухкал; кандитат політичних наук, доцент кафедри публічної політики та політичної аналітики Національної академії державного управління при Президентові України Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук викладач Інституту політології Педагогічного університету в Кракові Радослав Маржецький, докторант Інституту політології Педагогічного університету в Кракові Матеуш Каміока. Зустріч  продемонструвала високий інтерес молоді до проблем місцевого самоврядування та  децентралізації.

Ніжинський державний університет як один з організаторів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи» висловлює щиру вдячність за фінансову та організаційну підтримку: Виконавчому комітету Ніжинської міської ради та міському голові Анатолію Ліннику та керівництву Педагогічного університету імені Комісії народної освіти в Кракові в особі ректора Казімежа Карольчака; за меценатську підтримку: власниці кафе «Solo» та «Джек-пот» Марині Соловей, власниці професійного магазину перукарів та майстрів нігтьового сервісу «Багіра» Олені Соболь, власниці Дому моди «Verba» Тетяні Вербі, депутату Ніжинської міської ради Володимиру Мамедову, власниці кафе «Глорія» Олені Камачевій; за організаційну допомогу: викладачам Педагогічного університету в Кракові доктору Радославу Маржецькому, доктору Лукашу Стаху та магістру Матеушу Каміонці, начальнику управління культури та туризму Ніжинської міської ради Тетяні Бассак та начальнику відділу інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю Виконавчого комітету Ніжинської міської ради Віталіні Пальосі. Завдяки спільним зусиллям ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Європейська інтеграція: історичний досвід та політичні перспективи» була проведена на високому науковому та організаційному рівнях.

Гості з Республіки Польща та з різних вищих навчальних закладів України, які за короткий час стали для ніжинського студентства добрими друзями, на завершення міжнародного наукового зібрання висловили  сподівання, що ця конференція стане традиційною та дозволить розширити горизонти співпраці.

       

 к.і.н., доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ імені Миколи Гоголя Юлія Кузьменко

Фото Валентини Ващенко та Юлії Кузьменко

Прочитано 984 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative