18 березня минає 130 років від дня народження відомого фахівця в галузі іхтіології та орнітології, педагога, кандидата біологічних наук, викладача кафедри зоології та загальної біології природничого факультету Ніжинського інституту народної освіти Федора Даниловича Великохатька. Видатний зоолог народився 18 березня (5 березня за ст. ст) 1894 р. в с. Антонівка Миколаївського повіту Херсонської губернії. Початкову освіту здобув у середній школі м. Херсона, яку закінчив 1915 року. У 1917–1919 рр. навчався на фізико-математичному факультеті (природничий відділ) в Університеті Св. Володимира в Києві. 1921 року закінчив Миколаївський учительський інститут, природничо-географічне відділення.

Працював директором шкіл на Київщині. Від 1924 – викладав у Білоцерківському пед. технікумі; від 1929 – викладач, а згодом завідувач кафедри зоології та загальної біології в Ніжинському ІНО; від 1930 – завідувач кафедри зоології Херсонського пед. інституту; від 1931 – директор Херсонської філії Всесоюзного НДІ морського рибного господарства та океанографії. Вивчав промислову рибу Дніпра і Бугу, зокрема рибця, ляща, судака та сома, узагальнив статистичні дані їх вилову, варіативність обробки. Восени 1937-го був звільнений з викладацької роботи і, побоюючись арешту, виїхав на Північний Кавказ, однак, не влаштувавшись там, повернувся в Україну і знов дістав призначення в Ніжинський ІНО. 1940 переведений на роботу в Чернівецький університет. Наприкінці червня 1941 р. мав захищати докторську дисертацію, але завадила війна.

В 1944 р. Ф. Д. Великохатько емігрував до Австрії. Там він до 1948 р. перебував у таборі для переміщених осіб «Лєґен» та очолював Спілку українських науковців, літераторів та митців Австрії. Навесні 1948 Ф. Великохатько переїхав у Бразилію. Згодом став членом Української Вільної Академії Наук (УВАН) у США, а з 1954 р. – членом Наукового товариства імені Т. Шевченка (НТШ) у Бразилії.

Федір Данилович Великохатько – автор наукових праць: «Птахи Білоцерківщини», «Про деяких рідких птахів Білоцерківщини», «Риби Білоцерківщини», «Лещ Днепра и Буга, его промысел и увеличение запасов», низки статей із зоології в профільних наукових журналах: «Про альбіноса чирки більшої», «Дикі свині на Білоцерківщині», «Захист дисертації в країні соціалізму», а також автор кількох мемуарних публікацій.  

Частина рукописів ученого зберігається в архіві Українського Вільного Університету (УВУ) у Мюнхені (Німеччина). На честь Ф. Д. Великохатька названо такі види риб: рибець дніпровий (Vimba v. v. infranatio borysthenica Velykochatjko) та рибець-лобач (Vimba v. v. natio bergi Velykochatjko). Помер учений 02.05.1987 року в місті Сан-Паулу, Бразилія.

Людмила КОТ, наукова співробітниця відділу Музей природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського 

Прочитано 61 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative