Протягом 20-27 лютого 2024 р. ректор університету Олександр Самойленко перебував у закордонному відрядженні в Австрії, у Відні, у складі делегації посланців культурної дипломатії, що передбачала популяризацію української культури через наукові та культурно-просвітницькі заходи. Терміни перебування було обрано не випадково, оскільки у ці дні увага європейського співтовариства була спрямована на нашу країну – 10-та річниця Революції Гідності, 10-та річниця з початку окупації Українського Криму, 2-га річниця з початку повномасштабної війни рф проти України, Міжнародний день рідної мови (21 лютого), 145 річниця від Дня народження всесвітньо відомого українського художника-авангардиста Казимира МАЛЕВИЧА (23 лютого), День народження українського режисера, актора, драматурга, перекладача, засновника театру «Березіль» Леся КУРБАСА (25 лютого) та видатної української письменниці, перекладачки та культурної діячки Лесі УКРАЇНКИ (25 лютого).

За час перебування у австрійській столиці делегація у складі керуючого Чернігівською єпархією, єпископа Чернігівського і Ніжинського АНТОНІЯ (Роман Фірлей), заступниці з наукової роботи Інституту Івана Франка НАН України, докторки філологічних наук, професорки Алли ШВЕЦЬ, завідувача відділу рукописних фондів і текстології та керівника Центру дослідження життя і творчості Пантелеймона Куліша при Інституті літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника Олеся ФЕДОРУКА, засновниці Благодійного Фонду «Берегиня» Надії ВОВК (вже 10 років надає допомогу українським ВПО на Батьківщині та за кордоном, у тому числі, завдяки підписаному меморандуму з Асоціацією підтримки та допомоги тимчасово переміщеним особам з України в Австрії «Lighthouse») та ректора нашого університету Олександра САМОЙЛЕНКА, за підтримки Посольства України в Республіці Австрія і Митрополії Австрії та Екзархату Угорщини Вселенського патріархату, провела наукову урочисту Академію «На честь 120 років видання у Відні першого повного перекладу Біблії авторства Пантелеймона Куліша та вшануванні 127 роковин з дня його смерті», яка стала завершальним етапом відзначення на державному рівні 120-річчя україномовного перекладу Святого Письма (П. Кулішем, І. Пулюєм, І. Нечуй-Левицьким), що протягом 2023 року пройшли в Сумах, Ніжині, Києві та Львові; зустріч з українською громадою Відня та дітьми суботньої школи Української православної парафії Св. Володимира і Ольги у Відні; поклала квіти до меморіальної дошки Пантелеймону Кулішу та Івану Пулюю, вшанувавши їх внесок у популяризацію української культури та науки, а також відвідала виставку сучасного українського мистецтва «In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine», яка відкрилася саме 22 лютого у провідному австрійському музеї – палаці «Бельведер», де демонструються роботи таких видатних українських митців, як Казимир Малевич, Михайло Бойчук, Олександр Богомазов, Георгій Нарбут, Олекса Новаківський, Василь Єрмілов, Олександр Мурашко й ін.

Крім того, Олександр Григорович передав представникам української діаспори Відня монографії, які вийшли в авторстві викладачів університету, та збірку періодичних видань за останні роки (університетську газету «Alma Mater», часопис «Наш український дім» та газету «Український дім» Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою), обговорив потреби української громади та запропонував налагодження постійної співпраці.

Вкрай важливим для подальших перспектив нашого закладу був візит ректора до Віденського університету, де пройшла зустріч з директором Інституту україніки, доктором наук, професором, відомим австрійським філологом-славістом, Президентом Міжнародної асоціації україністів Міхаелем Мозером. Олександр Григорович обговорив з паном Директором перспективи співробітництва на царині гуманітаристики між нашими університетами, організацію з австрійськими партнерами спільних проєктів і заходів і т.п. Пан Мозер ознайомив ректора університету з системою підготовки фахівців-україністів, з матеріально-технічною базою та бібліотечними фондами інституту, та виказав зацікавленість у поглибленні співпраці.

Незабутні емоції члени делегації пережили 24 лютого, на яке припала друга річниця початку повномасштабної агресії рф проти України. Завдяки активній діяльності Посольства України в Республіці Австрія і безпосередньо пана Посла Василя Химинця, низки громадських організацій, це став справжнім днем України у Відні. Серед численних заходів, які проходили у цей день у різних куточках австрійської столиці найбільш вражаючими були – спільний молебень представників семи християнських конфесій у центральному храмі Австрії – соборі Св. Штефана, в тому числі й єпископа Чернігівського і Ніжинського Антонія, за участі нашої делегації, австрійських посадовців та послів зарубіжних країн; найбільший масовий український захід за останній час – «Марш світла», організований громадською організацією «Мрія», який зібрав понад 10 тисяч українців і завершився під парламентом Австрії за присутності депутатів Європейського парламенту та депутатів австрійського парламенту від усіх парламентських фракцій, крім однієї; великою подією у Відні стали покази українського документального фільму, номінованого на премію Оскар «20 днів у Маріуполі», автором якого є військовий кореспондент та письменник Мстислав Чернов (покази відбулися з ініціативи посольства США в Австрії й організації YOUkraine). В цілому, протягом 21–26 лютого українських заходів у Відні було надзвичайно багато, що не дозволило побувати на всіх, але нам вдалося здійснити і свій внесок у популяризацію України, української культури та науки в Австрії, та заявити про наш – Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя як важливий центр розвитку науки, культури й освіти.

Переглянути більше фото

 

Прочитано 115 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative