«Історія ніжинського вищого навчального закладу це історія вишу до Наливайка й історія вишу після Наливайка. Цей чоловік задав зовсім інші стандарти іншого, нового, європейського світу, глибину якого ми тільки зараз починаємо розуміти. Початкова точка цього європейського руху почалася, власне, з Наливайка», – так говорить доктор філологічних наук, професор катедри української літератури НДУ імені Миколи Гоголя Олександр Ковальчук у документальному фільмі «Академік Дмитро Наливайко». Автор, доктор філологічних наук, професор, завідувач катедри світової літератури і порівняльного літературознавства факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Козлик, презентував його 29 березня 2016 року в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». А до річниці від дня смерті 6 лютого 2024 року видатного українського вченого-гуманітарія, фундатора української літературознавчої компаративістики, доктора філологічних наук, професора, дійсного члена НАН України Дмитра Сергійовича Наливайка (1929–2023) він видав в Івано-Франківську книгу «Академік Дмитро Наливайко. Сповідь на тлі поглядів ззовні», примірники якої передав у Гоголівський виш, у якому в 60-ті роки ХХ століття починав наукову кар’єру наш герой.

Колишнім ніжинським студентам Олександрові Ковальчуку, Павлові Михеду, Євгенові Гуцалу пощастило чути лекції і спілкуватися з цим непересічним викладачем, котрий представляв українську літературу як частину всесвітньої культури.

Спогади та документи розкривають непросту, правдиву духовну атмосферу, яку разом з Наливайком творили його однодумці: Леся Коцюба, Пінхос Самородницький, Олександр Жомнір, Іван Шпаковський, Григорій Аврахов. Це вони розвивали в Ніжинській вищій школі гуманітарні науки.

За допомогу під час роботи над книгою автор-упорядник дякує ніжинцям – професорам Павлові Михеду та Григорію Самойленку, директорці Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою, журналістці Надії Онищенко.

Науково-популярне видання з цікавістю прочитають філологи, літературознавці, викладачі та студенти гуманітарних спеціальностей.

Прочитано 95 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative