Учасниками програми Посилення потенціалу вчителів іноземних мов: удосконалення стратегій і методів викладання в умовах змін, яка була реалізована 15.01.2024 – 19.01.2024 року в нашому університеті, стали вчителі ніжинських закладів загальної середньої освіти та Броварського ліцею №5 імені Василя Стуса (17 осіб), більшість з яких є випускниками Ніжинського вишу.

Для нас, викладачів кафедри германської філології та методики викладання іноземних мов, ці зустрічі є важливими, корисними і цікавими з різних причин. З одного боку, є можливість запропонувати нові прийоми навчання та випробувати їх у тренінговому форматі з вчителями. На цих курсах така діяльність була реалізована доцентом Вікторією Смелянською (Тема: Соціально-емоційне навчання: компетентності та активності на уроці іноземної мови) та доцентом Оленою Давиденко (Тема: Культурологічний підхід у навчанні іноземної мови).

Крім того, зустріч з випускниками факультету іноземних мов різних поколінь завжди э поштовхом до аналізу традиційних підходів та сучасних викликів у професійній підготовці майбутніх вчителів. Питаннями для обговорення у цей раз стали особливості освітнього процесу у новій українській школі, робота вчителів-менторів зі студентами-практикантами, використання іноземної мови при викладанні традиційного курсу Методика навчання іноземних мов, практико-орієнтована модель методичної підготовки студентів.

Вчителі шкіл та викладачі університету провели спільну експертизу освітніх програм за напрямом Середня освіта. Англійська (німецька) мова та література та дійшли висновку про те, що вони повністю відповідають професійному стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)» (наказ №2736 від 23.12.2020). Під час обговорення дискусійними виявилися такі питання: дві іноземні мови або зарубіжна література? Іноземна мова у профільній школі: чи потрібно майбутньому вчителеві знати галузеву лексику? Де навчати плануванню освітнього процесу: в університеті або вже на робочому місці? Хто має виховати вчителя-інтелігента, фахівця, який вміє вирішувати конфлікти?

Учасники обговорення ОП акцентували увагу на важливості грунтовної фахової підготовки майбутніх вчителів, необхідності використання автентичних літературних текстів та сучасного медіа дискурсу, формуванні готовності фахівців до постійного дослідження освітнього середовища, процесу навчання та спілкування вчителів та учнів.

Заліковими проєктами учасників курсів підвищення кваліфікації стали пропозиції щодо подальшого розвитку партнерства УНІВЕРСИТЕТ-ШКОЛА за такими напрямами: підтримка інновацій, ментерство, взаємодопомога у вирішенні актуальних професійних проблем. Слухачі курсів висловилися за підтримку спільних проєктів командами, до складу яких мають увійти викладачі університету, вчителі школи та студенти; експертизу навчально-методичних посібників; тренінгів та семінарів з актуальних проблем навчання та виховання; днів відкритих дверей у закладах-партнерах.

Окремо хочеться згадати про багаторічну співпрацю з кафедрою іноземних мов Броварського ліцею №5 імені Василя Стуса, яку очолює випускниця Ніжинського державного педагогічного інституту (1973 рік), Заслужений вчитель України Людмила Григорівна Думенко. У цьому навчальному закладі ми, викладачі університету, не один раз обговорювали особливості освітнього процесу з іноземних мов як у спеціалізованих школах, так і у загальноосвітніх закладах. Особливо цінним на цій зустрічі для нас стало обговорення підходів до організації професійного розвитку наших випускників на робочому місці у школі: допомога наставника, залученість початківців до методичних семінарів, робота у проєктних командах регіонального, національного та міжнародного рівнів, розробка навчально-методичних посібників. Так, своїм досвідом під час зустрічі поділилися Ірина Мельник та Євгенія Плінь.

Опорним закладом за напрямом навчання іноземних мов у Ніжині є НВК №16 «Престиж». Представники цього закладу (Синяк Л.І. (англійська мова) та Кивенко І.П. (німецька мова)) поділилися своїм досвідом участі у міжнародних проєктах, роботи зі студентами-практикантами, поглядами на роль позакласної роботи з іноземних мов у формуванні пізнавальних інтересів учнів.

Ми вдячні всім учасникам та організаторам курсів підвищення кваліфікації за навчання, зустріч стейкхолдерів та випускників, експертизу та ідеї щодо подальшого партнерства.

Світлана Тезікова

координатор проєкту

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative