16 січня 2023 р. ректор університету Олександр Самойленко, декан факультету філології, історії та політико-юридичних наук Володимир Мартиненко, директор бібліотеки Олександр Морозов та в.о. завідувача кафедри історії України Сергій Кириленко стали учасниками гостьової лекції «Світоглядні пріоритети воюючої України» доктора політичних наук, професора, засновника Фонду «Рідна країна» Миколи Томенка, яка проходила у читальній залі Ніжинського агротехнічного інституту НУБіП України.

На яскравих прикладах нашого далекого минулого і сьогодення Микола Володимирович звернув увагу присутніх (а в лекції також брали участь представники органів міського самоврядування на чолі з міським головою Олександром Кодолою, викладачі Ніжинського агротехнічного інституту НУБіП України на чолі з директором Василем Лукачем і Ніжинського фахового коледжу НУБіП України на чолі з директором Оленою Литовченко) на необхідності об’єктивної оцінки української історії, діяльності історичних діячів, подальшої дерусифікації та декомунізації.

Розкриваючи суть світоглядних пріоритетів у сучасній освіті, професор М. Томенко наголосив на необхідності вивчення в закладах вищої та передвищої освіти, окремо, як самостійних курсів, історії української державності, українського права, ділової української мови. Заклади освіти мають виступати осередками активної дієвої українізації та носіями світоглядних цінностей, які повинні популяризувати серед молоді. Лише спільними зусиллями ми зможемо зберегти незалежність і суверенітет, створити міцний форпост українськості на прикордонній території, зберегти та примножити нашу національну ідентичність.

Ректор університету Олександр Самойленко подякував Миколі Володимировичу за блискучий виступ, високопрофесійну оцінку сьогодення України та світу, та багаторічне фахове дослідження нашої національної історії та культури, їх популяризацію і відстоювання в Україні та світі.

Микола Томенко також презентував нові видання: «Україна: історія Конституції», «Міфи і таємниці останнього Гетьмана України» (у співавторстві з професором Павлом Гай-Нижником), «Сковородинівський щорічник», «Шевченківський щорічник», «Український щорічник», які були подаровані бібліотеці університету. В свою чергу, ректор університету подарував поважному гостю видання викладачів нашого закладу.

В єднанні сила! Рухаємося разом до Перемоги!!!

Прочитано 78 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative