На спеціальності «Менеджмент» застосовуються інноваційні методи навчання.

Традиційні методи навчання не відповідають вимогам до ефективної підготовки менеджерів до управлінської діяльності, яка реалізується в умовах постійних змін і кризових ситуацій. На наш погляд, саме тренінг як різновид інтерактивного навчання, спроможний підвищити ефективність професійної підготовки менеджерів. Цей метод наближає процес підготовки до умов реальної управлінської діяльності, дозволяє моделювати систему соціальних взаємовідносин та взаємозв'язків, формує початковий управлінський досвід.

 

Сучасному керівнику, щоб бути успішним, необхідно збалансовано поєднувати у собі:

  • компетентності менеджера, що дозволяють побудувати систему командного управління;
  • якості лідера, що допомагають керівнику мотивувати та повести за собою співробітників до спільної мети;
  • інструменти коуча та супервізора, застосування яких дає можливість керівнику максимально розкривати потенціал підлеглих, розвивати та навчати їх, тим самим отримуючи мотивованих та професійних співробітників.

Саме на формування таких якостей, умінь та навичок і спрямовані навчальні тренінги освітньої програми «Менеджмент». На кожному році навчання освітньої програми «Менеджмент» передбачено використання тренінгових технологій. На першому курсі елементи тренінгу використовуються при вивченні дисципліни «Вступ до освітньої програми». На другому та третьому курсі навчальним планом передбачені такі курси, що цілком реалізується в інтерактивному тренінговому форматі. Це такі курси як «Курс-тренінг управлінського спілкування», «Лідерство та робота в команді», «Тренінг та консалтинг», «Проектний менеджмент». На четвертому курсі в тренінговій формі планується реалізація дисципліни «Менеджмент ментального здоров’я», де формуються уміння управління стресами та уміння формування в організаціях «здорового середовища».

Заняття в тренінговій формі проводять доцент Оксана Щотка та викладач Віталій Гришко. На перших курсах зроблено особливий акцент на формуванні комунікативного потенціалу. Саме комунікативний потенціал майбутнього менеджера визначає якість спілкування. Важливим аспектом навчання є формування умінь активного слухання, переконуючого впливу, управління конфліктом та стресом, а також здатностей володіти ініціативою у спілкуванні, виявляти активність, відчувати стан партнерів спілкування, формулювати й реалізовувати власну програму спілкування.

Студенти виявили неабияку зацікавленість до участі у тренінгах, особливо таких вправах, що моделюють комунікації менеджера. Рефлексія результатів показала, що студенти стали більш відкрито комунікувати між собою, навчилися аналізувати процес передачі інформації та створювати для цього сприятливі умови, володіють вміннями витримувати баланс говоріння та слухання, володіють техніками активного слухання, успішно застосовують аргументацію, вміють знижувати емоційну напругу у діловій бесіді. Студенти зазначають, що тренінгова форма навчання полегшує процеси саморозкриття, пізнання та дослідження себе й інших; дозволяє більш широко побачити своє професійне життя та життя інших, проаналізувати проблеми та труднощі. Тренінг позитивно впливає на мотивацію студентів, навіть якщо спочатку студент не має мотива професійного самовдосконалення.

На завершення курсу студенти 1-го та 2-го курсів підготували відео-рекламу тренінгів. Реклама з одного боку є симуляційною вправою для розвитку здатностей зовнішньої комунікації, а з іншого боку засвідчує вмотивованість студентів до участі у тренінгах та усвідомленість ними цінності тренінгових технологій у навчанні.

Оксана Щотка, канд.психол.наук, доцент.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative