Разом зі здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності «Дошкільна освіта» вийшли на фінішну пряму впровадження дисципліни «Гра у закладах дошкільної освіти: цілісний погляд системний підхід» відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 10.11.2022 року №1005 «Про деякі питання впровадження освітніх компонентів (навчальних дисциплін, спецкурсів, модулів) з психосоціальної підтримки дітей та педагогів в умовах кризових ситуацій, упровадження ігрових та діяльнісних методів навчання та розвитку», на виконання положень Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та the LEGO Foundation.

Розглянули тему «Креативність як ключове вміння людини». Розвиток креативності може відбуватися лише тоді, коли дитина має час, місце та простір для цього. Шукали «креатив навколо», аналізували «креатив у дії» та дійшли висновку, що креативне мислення необхідне людям у всіх сферах життя, а особливо в освіті. Оскільки саме освіта і кожен педагог, зокрема, несуть відповідальність за розвиток креативності у дитини, як основної компетентності ХХІ століття. Як підсумок, дослідили поняття “лепбук” та виготовили власний для розвитку креативності дітей дошкільного віку.

Розглянули етапи проєктної діяльності, ознайомилися з навігаційною картою реалізації проєкту «Книга, що оживає» та поділилися одне з одним власними ідеями тем, дослідницьких питань та продуктів проєктної діяльності. Познайомились зі шведською програмою соціально-емоційного розвитку і навчання дітей віком від 3 до 9 років «Peppy Pals» («Веселі друзі»), в основі якої закладено ігровий та діяльнісний підходи у взаємодії з дітьми, з використанням комплексу інструментів та ресурсів.

Визначили, що запорукою гармонійного всебічного розвитку дитини є робота в трьох взаємопідсилюючих напрямах: діти - батьки – педагоги. Шукали цікаві інноваційні форми роботи з батьками та аналізували роль педагога у вихованні та розвитку дитини та шукали професійні секрети педагога-фасилітатора. Для глибшого розуміння ролі педагога розглянули конус Едгара Дейла «Ефективні способи навчання» що є одним із доказів, чому таким необхідним та важливим є реалізація Гри як наскрізного підходу в освітньому процесі ЗДО. Вивчення дисципліни «Гра у закладах дошкільної освіти: цілісний погляд системний підхід» завершено! Всі цінні знання, власні ідеї, методичні рекомендації, розробки, свої творчі роботи, дидактичні матеріали, малюнки, тощо студенти поклали до своїх Play портфоліо та представили на заліку.

Дякуємо за підтримку та надані методичні матеріали the LEGO Foundation в Україні, керівниці Оксані Ромі та регіональній тренерці Оксані Левандовській!

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative