8 грудня , у Гоголівській аудиторії Ніжинського державного університету, відбувся літературно-мистецький захід з нагоди 160 річниці від дня народження видатного українського діяча освіти та культури, просвітянина Бориса Дмитровича Грінченка. Вступним словом захід відкрив ректор університету, заслужений працівник освіти України, доцент Олександр Самойленко.

Про життєвий і творчий шлях видатного українського літератора, мовознавця, культуролога, педагога, видавця, одного із фундаторів товариства «Просвіта» в Україні розповіла у своїй доповіді викладач кафедри літератури, методики її навчання, історії культури та журналістики, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Капленко. Зокрема вона акцентувала увагу присутніх на науковій монографії професора Василя Яременка «Борис Грінченко – національної ідеї смолоскип», яка нинішнього року, разом із іншим доробком вченого, висувається на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року і вже потрапила до короткого списку Національного комітету.

Про науковий доробок українського вченого Василя Яременка розповів присутнім заслужений діяч науки і техніки України, професор Григорій Самойленко. Свій виступ він доповнив коментуванням бібліографічної виставки українського науковця, що була підготовлена бібліотекою університету.

Ну а далі в аудиторії запанувала музика. Своїми думками про фольклорну спадщину Бориса Грінченка поділився відомий український кобзар, Народний артист України, лауреат Національної премії  імені Тараса Шевченка Василь Нечепа. Свою розповідь він чергував з виконанням українських народних дум та пісень. Більше двох годин тривав захід, який неодноразово переривався бурхливими оплесками  присутніх на ньому викладачів та студентів закладу.

                                        Олександр Забарний – доцент, член НСПУ

Прочитано 327 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative