Перший великий концерт «Gogol University Style», в межах щорічного циклічного музично-просвітницького проєкту «НІЖИН-МУЗ-ФЕСТ», який традиційно проходить під патронатом Олександра Самойленка, ректора Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, відбувся днями в залі Гоголівського корпусу, та був  присвячений  30-річчю Молодіжного хору «Світич».

Як і в минулі роки, захід зібрав кращі професійні, дитячі, юнацькі та молодіжні колективи і солістів міста Ніжина в ім’я духовної єдності й національної гідності нашого народу, та став потужним засобом патріотичного виховання молодого покоління. Концерт проводився на підтримку Збройних сил України, куди були спрямовані усі зібрані кошти.

З особливим натхненням в концерті виступив  ювіляр року – лауреат понад дев’яноста Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів та фестивалів, Володар Золотої медалі Першої Всесвітньої хорової Олімпіади, Переможець Третього національного хорового конкурсу ім. М. Леонтовича Молодіжний хор «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя на чолі з його незмінними керівниками та диригентами – заслуженими діячами мистецтв України, професорами Людмилою Шумською та Людмилою Костенко. Партію фортепіано виконала доцент Олена Спіліоті, а сольні проведення з хором – викладачі кафедри вокально-хорової майстерності Ярослав Йотка та Дмитро Бутрей. Успіх колективу по праву розділили хормейстери – Ярослав Йотка, Дмитро Бутрей, Тетяна Березова, Анастасія Люлько та виконавці інструментальної групи – Сергій Ігнатов і Максим Лагус.

Кожен твір у виконанні «Світича» – це видатний зразок української та європейської хорової музики, а також віддзеркалення його вокального кредо, жанрово-стильових пошуків та легендарної виконавської майстерності.

Яскравим виконанням колоритного твору був представлений виступ фортепіанного дуету у складі викладача-методиста, директора Ніжинської музичної школи Ірини Разон та доцента кафедри інструментально-виконавської підготовки – Тетяни Ляшенко.

Гість фестивалю – Лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів Академічний хор Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької під орудою кандидата мистецтвознавства, доцента Любові Дорохіної та викладача – методиста Ірини Могильної у супроводі концертмейстера Ганни Єрмак виконав цікаву, різноманітну програму українських хорових творів, кожен з яких гаряче сприймався глядацькою аудиторією.

До участі в концерті було запрошено колектив, який став справжнім відкриттям для слухачів – це ансамбль скрипалів «Домісолька» Ніжинської музичної школи під керівництвом Діани Кардаш у супроводі концертмейстера Тетяни Галоп. Юні віртуози захопили увагу залу своєю завзятістю, відточеністю виконання та оригінальним репертуаром.  

Справжньою окрасою концерту став парад солістів – лауреатів Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів: це піаністка Яна Ікальчик – клас кандидата педагогічних наук, доцента кафедри інструментально-виконавської підготовки Лариси Гусейнової; вокалісти-магістранти – Ярослав Йотка, Дмитро Бутрей, Анастасія Люлько, Сергій Юскевич, Богдан Тонкошкурий,  Олена Нестеренко – клас заслуженого працівника культури України, доцента кафедри вокально-хорової майстерності Алли Хоменко; акордеоніст Дмитро Демидов та баяніст Євгеній Павленко – клас народного артиста України, професора, завідувача кафедри інструментально-виконавської підготовки  Миколи Шумського.

Виконавський професіоналізм провідного концертмейстера кафедри вокально-хорової майстерності Галини Брюзгіної став безумовною запорукою успішності сценічних виступів солістів – вокалістів.

У фіналі концерту на сцену вийшов славетний колектив Ніжинського університету – лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів Оркестр народних інструментів під орудою народного артиста України, професора Миколи Шумського. Зал стоячи аплодував колективу, у  репертуарі якого були представлені відомі українські та зарубіжні оркестрові п’єси, виконання яких вразило артистизмом, цікавими тембровими знахідками, динамічністю та контрастністю трактувань.

В концерті прозвучали класичні та популярні твори зарубіжних та українських композиторів: Вольфганга Амадея Моцарта, Йоханнеса Брамса, Антоніна Дворжака, Джакомо Пуччіні, Габріеля Форе, Імре Кальмана, Франца Легара, Леонарда Бернстайна, Боба Чілкотта, Астора П’яццолли, Джона Холла, Родольфо Фальво, Миколи Лисенка, Миколи Різоля, Тараса Петриненка, Євгена Адамцевича, Миколи Середи, Василя Попадюка, Олександра Саратського, Олексія Беца, Степана Стельмащука, Павла Дворського, Олександра Гоноболіна та ін.

Високу емоційну планку концерту забезпечили його ведучі – студентка 3 курсу Яна Ікальчик та магістрант Володимир Гливацький, а також звукорежисери – Володимир Багмут і Олександр Турчин.

В нинішній час, коли наша країна бореться із зовнішнім агресором, юні митці та їхні наставники продемонстрували незламність українського духу в ім’я збереження національних культурних цінностей. Багаторічний досвід проведення «НІЖИН-МУЗ-ФЕСТу» доводить, що цей захід став дієвим засобом формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, національної ідентичності, любові до Батьківщини, та водночас демонструє духовну силу мистецьких традицій Ніжинської вищої школи.

Людмила Шумська – професор,

завідувач кафедри вокально-хорової майстерності,

автор проєкту та режисер «НІЖИН-МУЗ ФЕСТу»,

 пресцентр мистецької платформи НДУ 

Прочитано 320 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative