У п’ятницю, 1 грудня, громадська організація "UA Experts" провела тренінг «Особливості публічного висвітлення випадків сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом (СНПК): уникнення стигматизації та ретравматизації під час комунікації з постраждалими» для жителів Чернігівщини, який відвідали ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Самойленко Олександр Григорович, декан факультету філології, історії та політико-юридичних наук Мартиненко Володимир Васильович, викладачі кафедри української мови, методики її навчання та перекладу Вакуленко Галина Михайлівна, Голуб Наталія Миколаївна, Пасік Надія Михайлівна, Клипа Наталія Іванівна та Забарний Олександр Вадимович. Долучилися до тренінгу й студенти груп СОУ-41, УМЛ-41 та студенти-журналісти.

Досвід висвітлення тематики насилля під час війни, організація комунікацій із постраждалими від дій агресора свідчить про наявність особливостей і певних складнощів у роботі медійників, представників соціально-психологічних служб і сервісів, правоохоронних органів, громадських інституцій, які співпрацюють у питаннях надання допомоги людям, які зазнали страждань у ході бойових дій .

Окупанти використовують сексуальне насильство над українцями, щоб знищити людину. Наслідки таких злочинів відчувають не лише ті, хто їх пережив. Вони поширюються на все суспільство, посилюючи колективну психологічну травму та відчуття вразливості й беззахисності. Із початку повномасштабного вторгнення рф на територію України сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, стало поширеним методом деморалізації та придушення волі мирних мешканців окупованих населених пунктів. Ця жахлива тактика має на меті вселити страх, вкоренити контроль і завдати тривалої травми і людині, і цілим громадам.

Важливо визнати, що ті, хто пережив і переживає такі жахливі події в Україні, часто прагнуть якнайшвидше дистанціюватися від сумних спогадів. Емоційний біль, сором і самозвинувачення, пов’язані з насильством, можуть змусити людей неохоче ділитися пережитим або шукати справедливості. Вони можуть відчувати себе ізольованими та вирішити не надавати свідчень і не обговорювати минуле ні з ким, бажаючи захистити себе від подальших страждань.

Постраждалі від СНПК потерпають від соціальної стигматизації. Крім того, вони часто стикаються з упередженим ставленням у суспільстві, що ще більше відлякує їх від пошуку допомоги та підтримки, яких вони вкрай потребують і яку їм готові надати. Проблиск надії є в тому, що люди зазвичай не сприймають постраждалих від СНПК як "самі винуваті". Більше того, українці готові й безпосередньо допомагати, в тому числі навчатися, як коректно спілкуватися, щоб не нашкодити. 

         Саме тому ми потребуємо розширювати наші знання та відвідувати різноманітні тренінги, аби дізнатися, як правильно себе поводити із жертвами насилля, при цьому не травмуючи їх.

Громадська організація  "UA Experts" – це об’єднана команда експертів, науковців, практиків, миротворців, що вже 10 років здійснює активну правозахисну, соціальну та дослідницьку діяльність на користь держави, сприяючи розвитку верховенства права та антикорупційної політики, формуючи політико-правову культуру та правосвідомість громадян України.

Спікерами на тренінгу були науковці та провідні фахівці у сфері психології. Модераторкою заходу обрали експертку офісу віцепремʼєрки з питань європейської інтеграції Анну-Марію Чайковську.

Професорка Національної академії внутрішніх справ Валентина Лукʼянець-Шаховій, експертка з протидій гендерно зумовленому насильству, розповіла про міжнародний та український досвід порівняльного права. Експретка наголосила на тому, що гендерна роль перемішалася, тому постраждалими можуть бути хто завгодно. Вона також продемонструвала учасникам конференції Міжнародний протокол із документування та розслідування сексуального насильства в конфлікті.

Психотерапевт Олексій Гелюх анонсував платформу «АВРОРА», на якій фахівці надають безкоштовну допомогу жертвам насилля. Пан Олексій  також провів коротке опитування, чи стикалися люди з жертвами насилля, якою була їх реакція, а потім розповів, як себе правильно з ними поводити, яким має бути перебіг інтервʼю та якими мають бути базові навички.

Кандидатка наук соціальних комунікацій Катерина Соколова вже давно опрацювує тему «Масмедія і висвітлення сексуального насильства». Науковиця поділилася результатами проведених досліджень та наголосила на тому, що журналісти мають працювати над компетентністю у сфері висвітлення випадків сексуального насильства.

Заступниця головного редактора першого каналу «Суспільного радіо» Світлана Мялик зробила акцент на особистий досвід із постраждалими від СНПК.

Радниця віцепремʼєрки з питань європейської інтеграції, експертка команди "UA Experts" Євгенія Лукʼянченко презентувала дослідження впливу російської дезінформації на випадки СНПК.

Експертка офісу віцепремʼєр-міністерки з питань європейської інтеграції, Національна координаторка ГО "UA Experts" Оксана Нечитайло розповіла про надання сервісних послуг роботи державних і громадських інституцій щодо реагування на СНПК. Вона також репрезентувала сервіси, які забезпечують надання різноманітної допомоги жертвам насилля, та поділилась результатами проведеної роботи та анонсувала  план подальших дій.

Ми щиро вдячні за популяризацію тренінгів, які допомагають людям пережити травматичний досвід й водночас дозволяють нам зрозуміти, як компетентно надавати допомогу. Доповіді провідних науковців значно розширили наші знання, тому студенти прагнуть й надалі долучатися до тренінгів і з інших сфер, які активно проводяться у стінах гоголівського вишу.

Катерина Бондаренко,

студентка групи УМЛ-41

факультету філології, історії та політико-юридичних наук

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative