Продовжуємо разом зі здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності «Дошкільна освіта» вивчати дисципліну «Гра у закладах дошкільної освіти: цілісний погляд системний підхід» відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 10.11.2022 року №1005 «Про деякі питання впровадження освітніх компонентів (навчальних дисциплін, спецкурсів, модулів) з психосоціальної підтримки дітей та педагогів в умовах кризових ситуацій, упровадження ігрових та діяльнісних методів навчання та розвитку», на виконання положень Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки України та the LEGO Foundation.

Активно вивчаючи дисципліну, познайомились з поняттям «інструмент гри» та його безмежним арсеналом. Як виявилось, навіть звичайна мандаринка може бути тим самим інструментом ігрової взаємодії. Студенти зрозуміли, що будь-який предмет навколишнього світу може стати ефективним інструментом в руках творчого, професійного, сучасного педагога. Проаналізували та засвоїли «відкриті» та «закриті» запитання, та усвідомили чому так важливо надавати перевагу саме «відкритим» як питанням, так і завданням у взаємодії з дітьми. Виконуючи ряд відкритих завдань, зрозуміли поняття «стан потоку», який є невід’ємною умовою для утримання інтересу та мотивації дітей.

Разом зі здобувачами поринули у світ вільної, спрямованої та розвивальної ігор. Розглянули їх особливості та роль педагога у кожній. Майбутні виховательки усвідомили важливість не лише на теоретичному, а й на практичному рівні розуміння динаміки спектру гри та ролі педагога в цьому процесі.

Відповідно до теми «Гра як підхід: практичний та аналітичний вимір» наголосили на тому, що спектр гри – не статичне, а динамічне поняття, його динаміка визначається тим, хто ініціює й спрямовує взаємодію в грі – дорослий, дитина чи разом. Та щоб краще зрозуміти це поняття та реалізацію його на практиці активно взаємодіяли в грі «День народження» та були учасниками одного з важливих елементів освітнього процесу, який має відбуватися щодня у ЗДО - ранкової зустрічі. Така зустріч допомагає створити позитивний настрій, налаштувати на співпрацю, спілкування і взаємодію та надає імпульс для активної взаємодії протягом дня. Дякуємо за підтримку та навчально-методичні матеріали the LEGO Foundation в Україні, керівниці Оксані Ромі та координаторці проекту Оксані Левандовській. Попереду ще багато цікавого та пізнавального!

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative