10 листопада 2023 р. для здобувачів освіти спец. 012 Дошкільна освіта другого (магістерського) рівня відбулася гостьова лекція докт. пед. наук, проф. Олени Вікторівни Ковшар, завідувачки кафедри дошкільної освіти Криворізького державного педагогічного університету на тему «Сучасні аспекти розвитку передшкільної освіти».

Пані Олена Ковшар – відомий в Україні та за її межами вчений, автор багатьох наукових праць з проблем дошкільної і передшкільної освіти. Теоретико-методологічні праці Олени Вікторівни стосуються теорії та практики передшкільної освіти, проблеми наступності дошкільної, передшкільної і початкової ланок освіти.

Передшкільна освіта – освітня ланка, складова неперервної системи освіти, одним із завдань діяльності якої є забезпечення наступності між дошкільною та шкільною ланками щодо підготовки дітей до школи. Реалізація засад передшкільної освіти потребує належної підготовки фахівців дошкільної освіти, чому й сприяло проведення гостьової лекції. У доповіді Олени Вікторівни було висвітлено низку ключових питань передшкільної освіти: розглянуто основні засади та методичні підходи до її реалізації; проаналізовано сучасні умови, за яких реформування цієї освітньої ланки буде ефективним. Лекторкою було запропоновано ряд дискусійних питань для обговорення з аудиторією, що викликало жвавий інтерес з боку присутніх. У межах часу проведення лекції Олена Вікторівна також торкнулася нагальних питань, пов’язаних із підготовкою дітей до школи у часи військового стану в Україні; поділилася досвідом діяльності очолюваної нею кафедри дошкільної освіти КДПУ у питаннях практичної підготовки здобувачів вищої освіти до реалізації засад передшкільної освіти, співпраці з ЗДО м. Кривий Ріг у цій сфері.

Тематика лекції, зважаючи на її актуальність, викликала зацікавлення у колі педагогів ЗДО м. Ніжина. По закінченню лекції Олена Ковшар відповіла на ряд питань, висловлених викладачами С. Матвієнко, Л. Бобро, студентами А.Вегнер, І.Мартиновою, Н.Залозною.

Усього лекція О.Ковшар зібрала 40 слухачів, з них – 4 викладачі кафедри дошкільної освіти НДУ ім. М. Гоголя, 12 педагогів ЗДО м. Ніжина, здобувачку третього рівня освіти, 21 здобувача освіти спец. 012 Дошкільна освіта другого (магістерського) рівня та 2 здобувача першого (бакалаврського) рівня освіти.

Висловлюємо подяку за участь у гостьовій лекції представників наступних ЗДО м. Ніжина:

ЗДО №17 «Перлинка» А.Зозулі, О.Біленькій,

ЗДО № 21 «Калинонька» Н.Кореньковій,

ЗДО №4 «Казочка» О.Гурській, І.Мартиновій,

ЗДО №7 «Дзвіночок» В.Вертелецькій, М.Джерановій, О.Карпенко, І.Манойленко, Н.Мачужак, Н.Недолі, І.Сайко, О. Шульзі.

 

Від імені викладачів кафедри дошкільної освіти, педагогів ЗДО м. Ніжина, студентів дякуємо Олені Вікторівні Ковшар за проведений актуальний, ґрунтовний і цікавий захід та сподіваємося на подальшу співпрацю!

Додаємо детальний список учасників гостьової лекції та фотоматеріали.

Допис підготувала:

організатор і модератор гостьової лекції,

доц. кафедри дошкільної освіти

Матвієнко Світлана Іванівна.

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative