9 листопада до Ніжинського університету завітала потужна делегація керівників дипломатичних представництв країн-партнерів, у складі: Надзвичайного і Повноважного Посла Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні пана Мартіна Гарріса, Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні пані Наталки Цмоць, Надзвичайного і Повноважного Посла Фінляндії в Україні пана Яакко Лехтовірта та Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Швеції в Україні пана Мартіна Оберга, представників консулатів, Фонду «Партнерства за сильну Україну» (The Partnership Fund for a Resilient Ukraine (PFRU), створеного у лютому 2022 року Великою Британією, Канадою, США, Швейцарією та Швецією, до якого згодом долучилася і Фінляндія), учасників проєктів.

Спільно з керівництвом міста, міського Управління культури і туризму та Коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької адміністрація університету та студентство провели з поважними гостями глибоку, фахову розмову щодо нагальних проблем формування стійкості громади засобами поширення освіти, культури, дослідження національної ідентичності українців. Московія фальсифікує історію, заперечує самобутність українства, доносить світу хибні наративи, довільне трактування історичних подій і фактів, тому наш університет було обрано для глибокого осмислення ситуації в регіоні не випадково. Ніжинський університет впродовж тривалого часу є центром дослідження та розвитку україністики, студіювання краєзнавства та регіоналістики, тут сформовані наукові напрями та школи історичного, філологічного, культурологічного та мистецького спрямування, напрацювання вчених відомі далеко за межами України.

Ректор Олександр Самойленко у ході зустрічі познайомив поважних дипломатів і гостей з історією закладу та досягненнями його колективу, розповів, що з університетом і нашим містом пов’язане життя та діяльність багатьох славетних українців-борців за нашу ідентичність (Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Олександра Кониського, Федора Вовка, Романа Бжезького й ін.). Учасники круглого столу відзначили, що країна-агресорка маніпулятивно привласнює собі частину нашої історії та культури, досягнення видатних українців (Юрія Лисянського, Миколи Гоголя, Марії Заньковецької, Сергія Корольова й ін.), тому вкрай потрібно доносити правдиву інформацію партнерам про наше славне минули, про внесок українців у розвиток людства. Приємно, що зустріч носила не формальний, протокольний характер, неприхованим був щирий інтерес високих гостей до тем, які порушувалися за круглим столом, до думок не лише управлінців, але й студентів гуманітаріїв і міжнародників. Викликає захоплення те, що усі керманичі дипломатичних представництв лише з 2023 року обіймають свої посади і з перших кроків намагаються поглинути в особливості історичного та культурного розвитку окремих регіонів нашої держави, в особистих зустрічах з’ясувати проблеми і потреби мешканців громад, серед яких і наш університет як невід’ємна складова ніжинської громади, як місце національної та інтелектуальної згуртованості ніжинців.

Сьогоднішня зустріч може стати гарним стартовим майданчиком для поглиблення співпраці університету, як із самим Фондом «Партнерства за сильну Україну», так і закладами освіти та науковими установами країн-фундаторів Фонду. Колектив університету щиро вдячний західним партнерам за непохитну віру та підтримку України й українців у нашій героїчній боротьбі за незалежність і демократію.

Рухаємося разом до ПЕРЕМОГИ!

Прочитано 207 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative