27 жовтня – День української писемності та мови. Цього дня у стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулося декілька подій, приурочених цій даті. Студенти факультету філології, історії та політико-юридичних наук влаштували мовознавчі змагання між збірними командами першого, другого та третього курсів. На чолі з кураторкою Вакуленко Галиною Михайлівною студенти груп СОУ-41 та УМЛ-41 Бондаренко Катерина, Марченко Тетяна та Моренець Анастасія підготували захід, на якому влаштували мовознавчу вікторину та різноманітні конкурси на знання української мови. У складі журі були викладачі кафедри української мови та методики її навчання: професорка Бондаренко Алла Іванівна та кандидатка Вакуленко Галина Михайлівна. Саме вони відкрили захід, а потім слідкували за чесністю виконання завдань. Команди продемонстрували високий рівень знань з української мови, педагогічну компетентність та любов до рідного слова. Учасники показали, наскільки вони обізнані в українському правописі та уміння правильно наголошувати лексеми. Свято завершилося цікавими конкурсами: покажи фразеологізми та відгадай пісню по емоджі. На думку журі, ці завдання найбільше сподобалися учасникам, бо й глядачі активно долучилися до конкурсів. Бондаренко Алла Іванівна та Вакуленко Галина Михайлівна оголосили переможців та нагородили команди солодощами та грамотами.

Відразу після свята студенти долучилися до щорічної традиції –  написання диктанту національної єдності. Цьогоріч авторкою тексту стала письменниця Катерина Калитко. Навіть назва диктанту була символічною – «Дороги України», адже зараз нас усіх розкидало різними куточками України та світу через повномасштабне вторгнення. Так і люди, мов ті дороги, обʼєднуються задля того, аби якомога швидше перемогти нашого ворога.

Честь читати диктант випала актору, заслуженому артисту України Олексію Гнатковському. Актор заздалегідь готувався до читання диктанту, оскільки займався із спеціалістами та тренував свою дикцію. Він охоче ділився своїми враженнями та очікуваннями від диктанту: "Для мене це усвідомлення, що всі українці по всьому світу будуть писати в один час один і той самий текст – це фантастичне усвідомлення, що нас об'єднують святі, священні речі. Це величезна хвиля українства, яка захоплює всю планету", – каже Гнатковський про ідею диктанту. Актор також закликав усіх переходити на українську, адже мова у наш час також є важливою зброєю.

Катерина Калитко писала: «Ось тобі, жінко, мова, стріляй з неї». Ми мусимо памʼятати, що сьогодні зброєю є все. Слово – також зброя, тому ми маємо озброїтися українською мовою, аби не допустити її знищення. Адже саме цього хочуть наші вороги. Вони хочуть, аби ми втратили всі маркери самоідентичності нації. Проте ми, українці, цього не допустимо. Свідомо обʼєднавшись, ми памʼятаємо, що у нас усіх одна мета та одна дорога - до Перемоги!

Катерина Бондаренко,

студентка групи УМЛ-41

факультету філології, історії та політико-юридичних наук

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative