20 жовтня 2023 року в рамках угоди про співпрацю та відповідно до затвердженого Плану роботи кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту на базі Ніжинської гімназії № 10 Ніжинської міської ради Чернігівської області було проведено навчально-практичний семінар «Інтерактивні методи навчання математичної освітньої галузі в сучасній початковій школі».

Мета проведення семінару – ознайомити майбутніх вчителів початкових класів із інтерактивними методами навчання математичної освітньої галузі, що розширюють пізнавальні можливості учнів, сприяють інтеграції отриманих умінь, навичок та способів діяльності в інші освітні галузі; формування глибокої внутрішньої мотивації учнів початкової школи до дослідницької діяльності.

Модератор семінару – Ольга Анатоліївна Ярош, вчителька початкових класів Ніжинської гімназії № 10 Ніжинської міської ради Чернігівської області та за сумісництвом асистент кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. До роботи семінару долучилися доцентка кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Наталія Михайлівна Демченко та здобувачі першого бакалаврського рівня (ІІІ-IV курси) спеціальності 013 Початкова освіта.

У ході роботи семінару були розкриті такі теоретичні питання:

  • інтерактивні методи навчання, як спеціальна форма організації пізнавальної діяльності, мета якої – створити комфортні умови навчання, де кожен учень буде відчувати свою успішність та інтелектуальну спроможність.
  • особливості підготовки вчителя початкових класів до проведення уроків із математичної освітньої галузі.

У практичній частині семінару:

1) здобувачі першого бакалаврського рівня відвідали уроки в 3-А класі Ніжинської гімназії № 10 Ніжинської міської ради Чернігівської області, де ознайомилися з інтерактивними методиками роботи вчителя під час уроків «Математики» та інтегрованого курсу «Я досліджую світ»;

2) студентки ІІІ курсу спеціальності 013 «Початкова освіта» Дар'я Федоренко, Вікторія Лобода та Карина Лосицька проводили з учнями 3-А класу Ніжинської гімназії № 10 Ніжинської міської ради Чернігівської області під час уроку «Я досліджую світ» дослідницьку роботу та розв’язували задачі з теми «Класифікую прилади. Вимірювання величин. Досліджую властивості речовин» (формування в учнів умінь, пов’язаних із вимірюванням величин, у синергії з поглибленням навичок дослідницької роботи на матеріалі природничої освітньої галузі), а також здійснили формувальне оцінювання уроку. Так процес навчання перетворився на дослідження, під час якого учні поводили себе невимушено та ділилися всім з оточуючими, мали можливість самостійно пізнавати, аналізувати, дискутувати та креативити.

Наприкінці семінару під час неформального спілкування учасники взяли активну участь в обговоренні проведених уроків; висловили свої побажання щодо тематики подальших зустрічей у рамках співпраці; мали можливість поставити питання, що їх хвилюють, обмінятися думками.

Доцентка кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Наталія Михайлівна Демченко підвела підсумки семінару, висловила щиру вдячність Ярош Ользі Анатоліївні та всім учасникам за співпрацю й побажала присутнім наснаги у подальшій та майбутній професійній діяльності.

Допис підготувала

доцентка кафедри педагогіки,

початкової освіти, психології та менеджменту

Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

Демченко Наталія Михайлівна

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative