27 вересня в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя в рамках програми «Досвід української ідентичності в історичному аспекті на теренах Чернігівщини і Київщини. Вплив героїв минулого на вибір сучасників під час гібридної війни» відбулася прем'єра документального фільму «Микола Гоголь. Молитва за спасіння» з циклу «Гра долі».

Продюсерка проєкту Галина Криворчук, режисер Василь Вітер та ведуча Наталія Сопіт завітали до Гоголівського вишу, щоб презентувати свою роботу жителям Ніжина.

«Ми раді бути тут. Ми раді бачити нашу аудиторію наживо. Це для нас дуже важливо», — зазначила пані Галина.

Гості Ніжинського державного університету мали можливість зануритися в ніжинський період життя Миколи Васильовича глибше. Вони відвідали музеї університету, у яких екскурсію їм провела директорка музейного комплексу Анна Парубець та доцент кафедри історії України Максим Потапенко.

Символічним є те, що подія відбулася у 215 аудиторії Гоголівського корпусу, де колись грав у театралізованих виставах сам Микола Васильович. Модератором зустрічі був ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко.

«Сьогодні у стінах Ніжинського державного університету знакова подія — прем'єра фільму про того, чиє ім'я носить наш університет», — сказав Олександр Григорович.

Зазначимо, що захід проводився за підтримки Громадської організації«Сучасне українське кіно» (СУК), Національної спілки кінематографів України та Міжнародного Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Канади, США, Фінляндії, Швеції, Швейцарії та Великобританії. Студія «ВІАТЕЛ» виступила партнером, який надає безплатно для показу свої фільми.

У межах цього проєкту Гоголівський виш також відвідала кваліфікована психологиня, яка проводила короткі тренінги з питань ПТСР.

Нагадуємо, що у 2021 році на території Ніжинського державного університету відбулися зйомки документального фільму «Микола Гоголь. Молитва за спасіння», у основу якого лягли історичні дослідження науковців Гоголівського вишу. На жаль, спочатку прем'єрі завадила пандемія, а потім — повномасштабне вторгнення.

З вітальним словом виступив доцент, літературознавець і поет Олександр Забарний.

«Всі присутні тут знають про Миколу Васильовича багато. Зазначу, що я теж досліджував його життя і творчість, але цей фільм допоміг мені поглянути на його постать інакше», — сказав Олександр Вадимович.

На прем'єрі також була викладачка курсу «Історія кіно» в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» Марія Білецька. Вона подарувала Ніжинському державному університету низку книжок про кіно.

Після перегляду кінострічки, яку можна точно назвати знаковою, викладачів, студентів, жителів та гостей Ніжина переповнювали емоції. Вони щиро дякували творцям, вивідували секрети створення фільму та ділилися своїми враженнями від побаченого.

Прочитано 185 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative