27 вересня на базі Українського інституту медіа та комунікації відбувся онлайн-семінар Людмили Павленко, шефредакторки радіоновин Суспільного мовлення, у якому брала участь викладачка Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Подоляка Надія Степанівна. Тема семінару: «Функціонування радіоредакції у складі мультимедійного ньюзруму Суспільного мовлення».

Людмила Павленко зупинила увагу на змінах, що відбулися останнім часом в редакції радіомовника, процесі виробництва новин в умовах воєнного часу, джерелах отримання інформації.

«Все починається з планування, яке бере на себе ньюзгезерінг – "мозковий центр" ньюзруму.  Зі спільного чату всі платформи – телебачення, радіо, сайт, діджитал – збирають матеріали та адаптовують під себе. Найчастіше сюжети створюються для TБ-платформи та YouTube, а от радійники вже потім вирішують, що з цим робити: де потрібно лише переначитати, а де – повністю переписати (все ж відсутність картинки значно впливає на те, як і що казати аудиторії)», – зазначила спікерка. Новини готуються для Першого каналу «Українського радіо», «Радіо Промінь», RUI (міжнародне радіомовлення). З вересня цього року команда подає новини щопівгодини з 8-ої ранку до 8-ої вечора замість щогодини, як було раніше. Стратегічна мета – перейти на цілодобове мовлення, повідомила пані Людмила.

Нині радійна редакція складається з ведучих, випускових редакторів, других редакторів та регіональних редакторів. Ведучі, до речі, не просто озвучують текст у прямому ефірі, а й моніторять інформаційні стрічки, пишуть інформаційні повідомлення, верстають випуски новин. Контент та його перевірку забезпечують випускові редактори.

Серія онлайн-семінарів для викладачів журналістики «Ділимося досвідом для змін!» проходить в рамках проєкту «Академія викладачів журналістики» в партнерстві з DW Akademie за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Учасники семінару отримали відповіді на питання щодо фінансування суспільного мовника, рейтингів, зв’язку із регіональними редакціями, особливостей роботи ньюзгезерінгу.

 

Подоляка Надія,

доц. кафедри літератури,

методики її навчання,

історії культури та журналістики

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative