Випускник Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, а з 2012 року доцент катедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Гоголівського вишу Іван Кедун разом з колегами й однодумцями заповнював «білі плями» в історії давнього Ніжина. І ця дослідницька робота наповнювала його життя щастям… до 24 лютого 2022 року. Блокада нашого міста і Новгород-Сіверщини, де мешкають його батьки, змусила науковця та викладача взяти в руки зброю і медичні прилади.

Як війна пророщує у звичайних людях ген українця читайте в останньому, четвертому числі, газети «Український дім», що її видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою.

Директор бібліотеки імені М. О. Лавровського Олександр Морозов дякує капітану Юрію Лисянському, першому українському мандрівнику-першовідкривачу, ім’ям якого названо сім географічних об’єктів світу, за те, що наснажував його під час рашистської блокади Ніжина. У перервах між чергуваннями в бомбосховищах, нічними патрулюваннями Морозов перекладав з англійської мови на українську військово-морські щоденники нашого знаменитого земляка.

Просвісницями незалежности називає газета доцентку Ніжинського університету імені М. В. Гоголя Лесю Коцюбу та професорку Мічіганського університету Асю Гумецьку.

Ми вже знаємо, що у військових формуваннях ЗСУ нашу волю виборюють іноземні громадяни, які не є українцями з походження. З проекцією на сьогодення рецензує Дарія Бобрик роман нашої випускниці Олени Печорної «У затінку земної жінки». Коли доля причинила австрійську піддану Франциску Цайтлер у Горбовому на Чернігівщині, вона захистила українських односельців від фашистської розправи під час Другої світової війни.

Архів газети: http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Надія Онищенко

Прочитано 231 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative