В травні цього року було започатковано наукове партнерство з Університетом прикладних наук Оснабрюка (Німеччина). Університет прикладних наук Оснабрюк має високу репутацію у регіоні та далеко за його межами. Це найбільший та найвищий рівень прикладних наук в Нижній Саксонії, тут реалізується більше 110 освітніх програм на рівні бакалавр, магістр та аспірантури, навчається 13 700 студентів і університет постійно зростає. Університет є лідером Нижньої Саксонії в галузі досліджень серед університетів прикладних наук. Учасників семінару приймав факультет менеджменту бізнесу та соціальних наук (WiSo), що є найбільшим факультетом Університету прикладних наук Оснабрюка з більш ніж 5000 студентами. Названий факультет є членом Європейської фундації розвитку менеджменту (це мережа бізнес-шкіл і корпорацій, що займаються підвищенням досконалості в освіті та розвитку менеджменту в усьому світі).

Початок такому партнерству було покладено на семінарі-партнерській зустрічі, яка відбулась 8-11 травня на базі факультету управління бізнесом та соціальних наук вказаного університету. Семінар був частиною європейського мережевого проекту «Educhance», що реалізується в межах наукового напряму «Глобальна компетентність та проблеми різноманітності в інноваційній Європі». Мета даного семінару - зміцнити та розширити мережу наукового співробітництва, щоб обмінюватися темами різноманітності, дискримінації та соціальної інтеграції між науковцями з країн Східної та Західної Европи та спільно працювати над науковими проектами в даному напрямі, зокрема Horizon Europe.

Учасниками семінару стали науковці з Німеччини, Великої Британії, Ірландії, Сербії, Боснії, Албанії, Угорщини. Україну і наш університет представляли керівник проектного офісу університету, доцент, доцент Євген Плотніков та керівник університетського психологічного центру, доцентка Оксана Щотка.

На початку роботи семінару, учасників вітали декан факультету, директор офісу міжнародного партнерства факультету Сабіна Кольсат та керівник европейського мережевого проекту «Educhance» Петі Генкова. Також для учасників було організовано гостинний прийом в історичній залі мерії міста. Під час прийому мер міста Оснабрюк, Katharina Pötter, розповіла про місто і те, як воно підтримує Україну.

Кожен учасник семінару мав можливість представити свій університет та результати останнього дослідницького проекту. Були представлені надзвичайно цікаві доповіді з різних наукових галузей: економіки, менеджменту, соціології, психології, педагогіки, які стосуються створення рівних умов для розвитку та самореалізації особистості.

Євген Плотніков розповів про історію, сьогодення та наукову проектну активність нашого університету. Оскільки, усіх учасників цікавило як війна торкнулася нашого університету, зокрема, викладачів та студентів, було наведено окремі факти щодо окупації регіону та роботи нашого закладу під час війни. Оксана Щотка, в продовження цієї теми, продемонструвала результати моніторингу психологічного благополуччя студентів продовж року війни. З доповіді учасники змогли дізнатися про травмівні події війни та їх вплив  психологічне благополуччя студентів, а також познайомитися з тим як відбувається відновлення здобувачів вищої освіти в умовах війни.

 Під час семінару в робочих групах за науковими напрямами обговорювалися питання формування міжкультурної компетентності, адаптивності особистості, зокрема і роль психології та освіти в цьому процесі. В робочих групах були намічені напрями подальшої співпраці.

Результатом роботи семінару стало:

  • Встановлення партнерских контактів з Університетом прикладних наук Оснабрюк (Німеччина).
  • Напрацювання основи для спільних наукових проектів.
  • Підписання меморандуму про співпрацю в міжнародній міждисциплінарній; проектній групі щодо спільної підготовки заявки на Горизонт Європа;

Неформальна частина семінару включала екскурсію по місту, екскурсію по  кампусу університету та цікаве спілкування між колегами.  В контакті з організаторами та учасниками наша делегація відчувала солідарність, підтримку та співчуття усім українцям.

За організацію семінару та підтримку щиро вдячні команді Університету прикладних наук – Петя Генкова, Джонатан Хербст, Хенрік Шрьобер, аспірантам та студентам факультету бізнес-менеджменту та соціальних наук.  

 

Оксана Щотка

Євген Плотніков

Прочитано 201 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative