Згідно з протоколом про співпрацю між Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя кафедрою педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту для студентів спеціальності 013 Початкова освіта вперше було запроваджено викладання курсу  «Демократія: від теорії до практики» у весняному семестрі 2022-2023 навчального року.

Метою курсу є розвиток активної громадянської позиції здобувачів та розуміння сутності демократичних перетворень.

Інструментами досягнення такої мети є:1) унікальні навчальна програма і текстові матеріали; 2) інтерактивні методики викладання громадянської освіти, та 3) проєкти громадянської дії, які реалізують здобувачі вищої освіти.

Першою викладачкою дисципліни стала доцент кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту ОЛЕНА ФІЛОНЕНКО, яка до початку викладання активно долучилась до тренінгів з інтерактивної методології викладання курсу «Демократія: від теорії до практики».

У рамках програми дисципліни здобувачі вищої освіти розвивали знання, навички, ставлення, які пов’язані з ефективною участю молоді в демократичних процесах країни в цифрову епоху; вчилися розробляти, реалізовувати і захищати проєкт громадянської дії.

24 травня 2023 р. відбувся захист проєкту, на якому була присутня Ірина Лященко – консультантка IFES в Україні, доценти кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Надія Білоусова, Тетяна Гордієнко, Олена Самойленко, Артур Бобро та студенти. Проєкт «Емоційний патруль» представлявся в онлайн форматі.

Студенти працювали над проблемою підтримки дітей зі стресовими розладами під час війни. Вони створили мандрівний простір: розробили програму тренінгу «Емоційний патруль» та реалізували її в 2-х школах міста Ніжина з 15 по 19 травня 2023 року. До програми долучили 68 учнів початкових класів. Створили Чат бот, який дає можливість допомогти та підтримати більше дітей і дорослих, до якого вже почали долучатися учасники та логотип проєкту. Долучення до розробленої програми «Емоційний патруль» і чат боту якомога більшої кількості дітей буде сприяти їхньому психосоціальному благополуччю та запобіганню стресових розладів.

Попри всі перешкоди наші студенти показали активну громадянську позицію для ефективних змін у громаді.

Інноваційний інтерактивний курс з громадянської освіти реалізовується Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя  за партнерської підтримки IFES, USAID Ukraine – USAID Україна, Міністерства міжнародних справ Канади (Embassy of Canada to Ukraine Canada’s International Development – Global Affairs Canada) та британської допомоги від уряду Великої Британії (British Embassy Kyiv).

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative