29 травня 2023 року студенти спеціальності 061 «Журналістика» мали змогу зустрітися з  журналісткою-практиком,  головною редакторкою сайту «Трибуна. Суми» Олександрою Токар. Це незалежне медіа, створене у 2017 році. Основною темою, яку висвітлює сайт, є здоров’я. Ось, як видання описує свою специфіку роботи. «Наша місія – це нагадувати людям про важливість їх здоров’я; руйнувати стереотипи стосовно хвороб і їх лікування; показувати людей, які творять Сумщину та Україну; розповідати надихаючі історії. Наші цінності – це люди, їх життя та здоров’я; доказова медицина; якісне висвітлення інформації; чесність перед читачем». Тож, враховуючи ці фактори можна твердо сказати, що сайт працює з благородною метою.

Олександра Токар, як основний амбасадор видання, розповіла студентами про всі особливості своєї роботи та відповіла на хвилюючі питання, що у них виникли. Так, було обговорено усі аспекти та етапи журналістської роботи. Зокрема, «творчий» де студенти почули інформацію про те, за якою схемою сайт обирає матеріал для проєктів, де шукає натхнення та героїв для майбутніх сюжетів, як планує свою діяльність, які теми висвітлює в основному, чи планує розширятися і так далі; «психологічний», де було порушено питання необхідності для журналіста знайти потрібні слова в потрібній ситуації, бути тактовним, ввічливим, відчувати особисту межу реципієнтів й не переходити за неї, дотримуватися етичних принципів; «редакційний», де гостя поділилася своїми особистими техніками редагування тексту, розповіла поради, які допоможуть писати якісно й створювати «живий» контент, підбирати справді варті уваги аудиторії ситуації, описувати їх так, щоб вони не втратили свого «шарму» та вміти характеризувати зібрану інформацію на головну та другорядну; «юридичний», де було наголошено на всіх вимогах, які повинен дотримуватись журналіст під час роботи, особливо в зонах бойових дій, при виїздах на прикордонні території, у випадках, коли відбувається спілкування  з людьми, які мають особливі потреби, або є чутливими категоріями населення.

В ході розмови, Олександра також  розповіла студентам про історію створення «Трибуни», поділилася основними проблемами та здобутками за п’ять років існування сайту, розповіла про найцікавіші проєкти та на прикладах деяких з них дала можливість учасникам зустрічі самостійно оцінити дотримання всіх правил журналістської етики, про які розповідала раніше.

Зустріч пройшла продуктивно та цікаво, з користю для всіх учасників конференції. Студенти зустрілися зі справжнім професіоналом своєї справи, що безперечно дало їм мотивацію і бажання самовдосконалюватися, а Олександра Токар змогла донести до них усю важливість журналістської роботи у соціальній сфері в умовах сучасного життя України.

 

Олена Савчук,

студентка I курсу спеціальності «Журналістика»

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative